Mait Kraun • 7. detsember 2016 kell 13:45

Suurpangad said manipulatsiooni eest pool miljardit trahvi

JPMorgan Chase  Foto: epa

Euroopa Liit määras kolmele suurpangale Euribori manipuleerimise eest ligi poole miljardi euro suuruse trahvi, vahendab Bloomberg.

Viis aastat kestnud uurimise järel otsustasid ELi regulaatorid, et pankadele JPMorgan Chase, HSBC Holdings Plc ja Credit Agricole SA määratakse Euribori kursi manipuleerimise eest 485,5 miljoni euro suurune trahv.

Kolm suurpanka vahetasid üksteisega tundlikku informatsiooni, et tuletisväärtpaberite turul kasumlikke positsioone võtta, millega rikuti Euroopa Liidu reegleid, teatas Euroopa Komisjon kolmapäeval. JPMorgan peab trahvi kogusummast maksma 337,2 miljonit eurot, HSBC 33,6 miljonit ning Credit Agricole 114,7 miljonit eurot.

„Sellistes skeemides osalemine on pankadele väga tulus,“ ütles Euroopa Liidu konkurentsivolinik Margrethe Vestager. Ta lisas, et tehingutelt saadud kasumite kindlakstegemine on väga keeruline. „Isegi väike Euribori liikumine võib kasumeid palju mõjutada, sest mahud on suured.“

Euribori ja teiste intressimäärade manipuleerimise eest on maailma regulaatorid erinevate juhtumite puhul määranud viimase nelja aasta jooksul trahve kokku 9 miljardi dollari eest.

Hetkel kuum