Ave Lepik • 12. detsember 2016 kell 6:49

Lagarde astub kohtu ette

Christine Lagarde  Foto: EPA

Täna algab Prantsusmaal kohtuprotsess Rahvusvahelise Valuutafondi IMF juhi Christine Lagarde’i üle, kes rõhutab, et pole midagi valesti teinud ning on süütu, vahendas telekanal France 2.

Lagarde'ile esitati Prantsusmaal korruptsioonijuurdlusega seoses süüdistus hooletuses. „Hooletus on ettekavatsemata kuritegu,“ ütles Lagarde. „Arvan, et me kõik oleme aegajalt hooletud. Olen täitnud oma tööülesandeid nii hästi kui võimalik ja oma teadmiste piires.“

IMFi juht, toonane Nicolas Sarkozy valitsuse liige, maksis 2008. aastal Prantsusmaa rahandusministrina riigieelarvest 403 miljoni eurose hüvitise miljonär Bernard Tapie’le, kes vaidles arbitraažikohtus Credit Lyonnais’ga. Ettevõtja süüdistas suurpanka selles, et see oli hinnanud talle kuulunud Adidase aktsiapaki müügihetkel tegelikust odavamaks. Kuna Tapie oli toetanud Sarkozy valimiskampaaniat, siis peeti Lagarde'i langetatud rahastamisotsust poliitiliselt motiveerituks.

Hilisem, 2011. aasta kohtuotsus aga nõudis Tapie’lt kogu kompensatsiooni koos protsentidega tagasimaksmist.

Kui Lagarde jääb kohtus süüdi, ähvardab teda kuni aasta vanglat ja 15 000 eurot trahvi.

IMFi täitevnõukogu teatas, on teemaga kursis ega kahtle, et Lagarde saab kohtulahingu ajal organisatsiooni juhtimisega hakkama, vahendas The Guardian.

Hetkel kuum