Nafta tõukas rubla rallima

Rubla  Foto: PantherMedia/Scanpix
Ave Lepik • 12. detsember 2016 kell 12:02

Pärast seda, kui OPECi liikmed ja neile lisaks 11 ühendusse mittekuuluvat riiki leppisid laupäeval kokku piirata nafta tootmist, algas musta kulla hinna tormiline tõus. Esmaspäeva keskpäeval kasvas Brenti ja WTI toornafta hind vastavalt 4,8 ja 3 protsenti.

Rubla kihutas täna nafta tuules: Moskva börsil vajus dollari kurss keskpäevaks alla 61 rubla (viimati oli dollar nii põhjas eelmise aasta oktoobris). Kuid dollar suutis ennast lõunaks koguda ning jäi kauplema 61,2 rubla juures, olles siiski 2,2% all reedesest börsi sulgemishinnast.

Euro vankus samuti, odavnedes rubla suhtes keskpäevaks 64,5 rublani, mis on reedesest börsi sulgemishinnast 2,2% madalamal. Lõunaks kergitas ka euro veidi oma kurssi rubla suhtes ning maksis 64,8 rubla.

Venemaa Keskpanga 13. detsembrist fikseeritud ametlik dollari kurss on 61,5 rubla, eurol 65,1 rubla.

Novembri lõpus otsustas OPEC esimest korda üle 8 aasta kärpida naftatootmist - uuest aastast vähendatakse tootmist 1,2 miljoni barreli võrra 32,5 miljonile barrelile ööpäevas. Ühendusse mittekuuluvad 11 riiki – suurimad tootjad neist Venemaa, Mehhiko, Omaan ja Aserbaidžaan – vähendavad poolaasta jooksul nafta puurimist kokku 560 000 barreli võrra ööpäevas. Lepet võidakse pikendada tuleval aastal veel poole aasta võrra. Kokku vähendatakse toodetava nafta kogust ööpäevas 1,7 kuni 1,8 miljonit barrelit, mida on 62% nafta kogutootmisest.

Hetkel kuum