Mait Kraun • 6. jaanuar 2017 kell 19:32

Gross: Trumpi tegevus meenutab Mussolinit

Janus Capitali võlakirjafondi juht Bill Gross.  Foto: Reuters/Scanpix

Donald Trumpi püüdlused suurkorporatsioonide otsuseid mõjutada meenutab Itaalia diktaatori Benito Mussolini tegevust, ütles miljardärist võlakirjaturgude investor Bill Gross, vahendab Bloomberg.

„Trumpil on lühiajalisi poliitikavõtteid, millega ta üritab ettevõtteid veenda, et nood oma tootmise USAsse tagasi tooksid. See on hea, aga see meenutab mulle osaliselt Itaalia kunagist poliitikat, kus Mussolini püüdis ettevõtete ärihuvisid valitsuse kontrolli alla saada,“ ütles Gross Bloombergile antud intervjuus. „Ma ei taha, et ta sellega liiga kaugele läheks.“

Gross, kes juhib Janus Global Unconstrained võlakirjafond, lisas, et Trumpi maksupoliitika eesmärgid ei pruugi olla täielikult saavutatavad. Trumpi eesmärk on makse alandada ja raha USAsse tagasi tuua, mis peaks kodumaiseid investeeringuid ja käivet suurendama. See ei pruugi Grossi sõnul aga juhtuda.

Trump on välja valinud mitmeid ettevõtteid, keda survestada – nende hulka kuuluvad näiteks lennuki- ja autotootjad. Sellel kuul sai Trump ka ühe suure võidu – Ford Motor otsustas 1,6 miljardi suuruse tehase Mehhikosse ehitamata jätta ning tootmist laiendatakse hoopis Michiganis.

Eelmisel kuul ütles Gross, et Trumpi administratsioon võib aktsiahindu lühiajaliselt tõsta, aga tema poliitikad piiravad tõenäoliselt pikaajalist majanduskasvu, sest kaubandus ja börsifirmade kasumid kannatavad. Reedel ütles Gross, et USA majandus ja tööturg paranevad.

 

Hetkel kuum