Mait Kraun • 10. jaanuar 2017 kell 7:14

Goldman: kolm riski, mis ohustavad maailmamajandust

USA investeerimispank Goldman Sachs.  Foto: Reuters/Scanpix

Globaalne majanduskasv on lõpuks kiirenema hakanud, aga 2017. aastal on palju riske, mis võivad optimismi ära kaotada, hoiatab Goldman Sachsi peaökonomist Jan Hatzius.

„Alates suvest on majanduskasv märkimisväärselt kiirenenud,“ ütles Hatzius esmaspäeval Londonis toimunud konverentsil. Wall Streeti pankade globaalse majanduskasvu prognoos on nüüd 3,6 protsenti.

Optimistlik prognoos on tingitud eelkõige finantsoluorra paranemisest ning fiskaalpoliitika laiendamisest, mis peaks aitama arenenud majandustel kasvuhoogu uuesti sisse saada, lisas ta.

Hatzius tõi välja kolm suuremat riski, mis praegu majanduskasvu ja turgude tõusu ohustavad.

Esimene risk on seotud Trumpi administratsiooniga – on võimalik, et Trump hakkab kasutama tugevat protektsionismi. Me hoiame sellel kindlasti silma peal ja riski realiseerumine ohustab kindlasti maailmamajandust,“ ütles Hatzius.

Teine risk on seotud Euroopa poliitikaga,“ nentis ta. „Euroopa olukord on selgelt paranenud, aga jätkuvalt on õhus tõsised probleemid, eriti Lõuna-Euroopa riikide tööturul.“ Näiteks Hispaania töötuse määr on jätkuvalt 20 protsendi juures ning Itaalias on tööta 12 protsenti inimestest. Analüütikud kardavad, et Itaalias toimuvad sel aastal erakorralised valimised, sest Matteo Renzi otsustas pärast referendumi kaotust tagasi astuda. Ka Prantsusmaal ja Saksamaal toimuvad sel aastal valimised.

Kolmanda riskina toob Hatzius välja Hiina. „Hiina võla kasv on meeletu ning võla suhe SKPsse tõuseb pidevalt, seega hoiame Hiinal silma peal. Eriti palju pöörame tähelepanu kapitali liikumisele,“ ütles ta.

Hetkel kuum