Mait Kraun • 11. jaanuar 2017 kell 14:14

Milline valuuta on sellel aastal kõige ebastabiilsem?

Türgi lipp.  Foto: EPA

Selgub, et maailma kõige ebastabiilsem valuuta on sellel aastal olnud Türgi liir, vahendab ZeroHedge.

Liirile järgnevad Lõuna-Aafrika Vabariigi rand, Kolumbia peeso, Vene rubla ja Mehhiko peeso.

Türgi majanduskasv on olnud kehv ning inflatsioon tõuseb, aga president Tayyip Erdogan on survestanud keskpanka, et viimane intressimäärasid ei tõstaks. Pommi- ja relvarünnakud on vähendanud inimeste turvatunnet. Türgi parlament tahab reformida põhiseadust, et anda Erdoganile riigis suurem võim.

„Keegi ei taha sinna viimasena jääda ja kõik jooksevad ukse poole. Ei ole ühtegi märki, et ametivõimud võtaksid olukorda tõsiselt,“ ütles Danske Banki arenevate turgude uuringute juht Jakob Christensen. Ta lisas, et terrorirünnakute oht peletab turiste eemale ja see mõjub majandusele kehvasti.

Võib öelda, et Türgi valuutakriis on muutumas ka krediidikriisiks. Türgi 5aastase krediidiriski vahetuslepingu (credit default swaps) hind on tõusnud viimase kuu kõrgeima tasemeni, mis tähendab, et riigi maksejõuetuse vastu kindlustmine on muutunud järjest kallimaks.

 

Hetkel kuum