Mait Kraun • 11 jaanuar 2017

Naftasektori investeeringud hakkavad kasvama

Naftatootmine USAs.  Foto: Bloomberg

Globaalne naftatööstus hakkab tegema 2017. aastal suuri investeeringuid. Taastumist juhivad USA ja eelkõige Texase osariik, vahendab CNN Money.

Uuringufirma Wood Mackenzie prognoosib, et USA naftasektori kulutused kasvavad sellel aastal 23 protsendi võrra 61 miljardi dollarini, sest Ameerika ettevõtted muutuvad nafta hinntõusu tõttu optimistlikumaks.

Texase ja New Mexico osariikides suurendatakse investeeringuid rohkem kui mujal – sealsed tootjad hakkavad permi ladestust aina rohkem naftat kaevandama, ütles Wood Mackenzie analüütik Malcolm Dickson. „Permi ladestusala on praegu kõige kuumem ning see veab tootmise ning investeeringute kasvu,“ ütles ta.

Kui nafta hinnad jätkavad tõusu ning ettevõtete juhid tunnevad ennast kindlalt, siis võib investeeringute maht kasvada veelgi enam, teatati raportis.

Wood Mackenzie prognoosib, et nafta otsimisele ja tootmisele kulutatakse sellel aastal globaalselt 450 miljardit dollarit, mis on 3 protsenti enam kui 2016. aastal. Rohelise tule peaks saama 20 suurt naftaprojekti, mis on kaks korda rohkem kui eelmisel aastal.

Praegu kaupleb naftabarreli hind 50 dollarist veidi kõrgemal. Umbes aasta tagasi jõudis barrelihind 26 dollarini, aga alates sellest on toimunud taastumine. Hinnad hakkasid kiiremini tõusma eelmise aasta novembris, mil OPECi liikmed jõudsid tootmiskärbete osas kokkuleppele.

 

Hetkel kuum