Mait Kraun • 19 jaanuar 2017

Aktsiaturgudel erakordne rekord

Kauplemine New Yorgi börsil.  Foto: EPA

Aktsiaturud on püsinud kitsas kauplemisvahemikus juba viimane kuu aega. Dow Jonesi indeksi kõrgeima ja madalaima taseme vahe on vaid 1,4 protsenti, vahendab CNBC.

Veidi enam kui kuu aega tagas (13. detsembril) ületas Dow Jonesi indeks esmakordselt 19 900 punkti piiri. Alates sellest on indeksi päevane kõikumine ulatunud 19 719,67 punktist 19 999,63 punktini. Nende kahe taseme vahe on vaid 1,4 protsenti. Indeks on viimase kuu jooksul püsinud selles kitsas vahemikus.

Võrdluseks: igakuine kõikumine ulatub tavapäraselt 6-7 protsendini. Kusjuures viimase 60 aasta jooksul on tüüpilisel kauplemispäeval kõikunud indeks umbes 1,5 protsenti.

See on ka põhjus, miks terve kuu lõikes on selline kitsas kauplemisvahemik vägagi erakordne. Eelmine rekord saavutati 2005. aasta augustis, mil indeks kõikus kuu jooksul 1,85 protsenti. 2004. aasta detsembris kõikus indeks 2,17 protsenti ja 1964. aastal 2,25 protsenti.

Ei ole täpselt selge, mida erakordselt kitsas kauplemisvahemik aktsiaturgude kohta ütleb. Mõnede kauplejate sõnul viitab madal kõikumine sellele, et ees ootab volatiilsem aeg. Aga sellist olukorda pole kunagi olnud – ajaloo kitsaim kauplemisvahemik ajal, mil turud on kõigi aegade tipus.

Hetkel kuum