Mait Kraun • 21. jaanuar 2017 kell 13:00

Trumpi 5 avaldust, mis paneks kulla hinna tõusma

Kuld.  Foto: EPA

Kulla hind võib pärast Donald Trumpi ametisseastumist jätkata tõusu – seda juhul, kui ta jätkab vastuoluliste avalduste tegemist, kirjutab MarketWatch.

Trump on juba praegu tekitanud pahameelt nii Hiina, India kui ka Mehhiko valitsustele. Samuti osadele NATO liikmetele. Näiteks ähvardas ta sellel nädalal Saksamaa autotootjaid. Kui nood ehitavad oma tehased Mehhikosse ja plaanivad toodetud autod USAsse müüa, ähvardab neid 35protsendiline imporditariif, ütles Trump.

Tõsi, turuosalised ja analüütikud eeldavad, et Trumpi väljaütlemised muutuvad presidentuuri ajal veidi tagasihoidlikumaks, sest tema nõunikud hoiavad teda tagasi. Kui vaadata aga seda, milliseid Twitteri postitusi on Trump viimastel nädalatel teinud, siis võib see eeldus valeks osutuda.

Kulla hind on sellel aastal tublisti tõusnud. Untsihind on kallinenud tänavu 5,1 protsenti. Allpool on välja toodud viis Trumpi väljaütlemist, mis võiks kulla hinna tõusma panna.

Trumpi viis väljaütlemist

Trump on ettearvamatu – see on üks asi, mida me teame. Kuld on üks varadest, mis võiks järsematele väljaütlemistele reageerida tõusuga. Investorid näevad kulda turvasadamana, eriti poliitiliselt ebakindlal perioodil.

1) Trump kuulutab ametlikult, et Hiina on USA arvates valuutamanipulaator. Börsil kaubeldavad fondid, mida sellisel juhul jälgida, oleks iShares China Large-Cap ETF, ProShares Ultra Short FTSE China 50 ja Deutsche X-Trackers Harvest CSI 300 China A-shares ETF.

2) Trump kuulutab ametlikult, et „ühe Hiina poliitikast“ loobutakse. See on võimalik, sest Trump on selle juba varasemalt kahtluse all seadnud. Ta ütles, et tema ei ole kindel, kas „ühe Hiina poliitikaga“ peaks jätkama, kui Peking ei tee järeleandmisi kaubanduses ja teistel teemadel.

3) Trump teatab, et Hiina poolt Lõuna-Hiina merre ehitatud saared on illegaalsed.

4) Trump teeb veel avaldusi, mis ärgitavad ka teisi Euroopa Liidu liike ühisturult lahkuma. Börsil kaubeldavad fondid, mida sellisel puhul jälgida, on Germany Index, SPDR Euro Stoxx 50 ETF, Wisdom Tree Inter Hedged Equity Fund, Vanguard FTSE Europe ETF ja Guggenheim CurrencyShares Euro Turst.

5) Trump püüab kaubandusleppe Suurbritanniaga kiiresti ära teha. See toetab Suurbritannia „järsemat“ Euroopa Liidust lahkumist. Börsil kaubeldavad fondid, mida jälgida, on iShares MSCI UK ja Guggenheim CurrencyShares British.

Need väljaütlemised võivad panna langema ka SPDR S&P 500 ETF Trusti. Tõusma võiks hakata aga iShares Barclays 20+ Year Treasury Bond ETF.

Hetkel kuum