Mait Kraun • 24 jaanuar 2017

Aktsiaturgudel on erakordselt rahulik periood

Aktsiagraafik  Foto: EPA

Standard & Poor’s 500 indeks on jaanuaris kõikunud vaid 1,6 protsenti. Kui jaanuaris suuremat kõikumist ei tule, saab see olema kitsaim kauplemisvahemik alates 1965. aastast, teatas Oppenheimer.

1965. aasta novembris ol S&P 500 indeksi kauplemisvahemik vaid 1,1 protsenti (kõige kõrgema ja madalama tase vahe terve kuu jooksul). Kusjuures sellel ajal olid turud ka üldiselt väga rahulikud. 1965. aasta märtsis, 1964. aasta oktoobris, 1964. aasta mais ja 1964. aasta veebruaris ei ületanud kõikumine 1,6 protsenti.

Kui tulla lähiminevikku tagasi, siis viimati oli turgudel nõnda rahulik aeg 2016. aasta augustis, mil indeksi kauplemisvahemik oli 2,1 protsenti. See oli kitsaim alates 1993. aasta detsembrist.

Jaanuari kõige kõrgem tase on ühtlasi ka S&P 500 kõigi aegade rekord. Rekordini jõuti 6. jaanuaril ja madalseisu 1. jaanuaril. Lisaks sellele tasub välja tuua, et indeks pole üle 1protsendi langenud juba 11. oktoobrist saati.

Osade analüütikute sõnul tekitab see muret. Investeerimisfirma Harvest Volatility Managementi portfellihaldur Dennis Davitt ütles, et turud on praegu nagu vedru, mis pressitakse aina enam kokku. „Kui toimub suurem liikumine ühele või teisele poole, siis see tundub investorite jaoks palju dramaatilisemana.“

Investeerimispanga Oppenheimer tehniline analüütik Ari Wald ütles, et külgsuunas liikumine aitas üleostetud (overbought) olukorda leevendada. Waldi sõnul võib oodata 3-4protsendilist langust, aga seda peaks kasutama ostmiseks.

Hetkel kuum