Mait Kraun • 24. jaanuar 2017 kell 10:15

Goldman: turud pole kaubandusriskiga arvestanud

Kia Motors teenib suure osa käibest USAst.  Foto: EPA

Finantsturud ei ole varade hinda sisse arvestanud Donald Trumpi protektsionismi, teatas investeerimispank Goldman Sachs.

„Aasia ettevõtted, mis ekspordivad suure osa oma toodetest USAsse, on väga kiiresti taastunud. See annab märku, et turud ei ole kaubandusega seotud riske arvesse võtnud,“ vahendas Barrons Goldmani analüütikuid.

Analüütikute sõnul on sellised ettevõtted näiteks Kia Motors (Lõuna-Korea), SMIC (Hongkong), Advantech (Taiwan), Acer (Taiwan) ja Cipla. Goldman Sachsi hinnangul võiks nende ettevõtete aktsiad langeda vastavalt 34, 32, 29, 26 ja 26 protsenti.

Esmapilgul ei ole Trumpil Kia Motorsiga kana kitkuda, sest ettevõtte autode tootmisest asub 40 protsenti USAs. Mehhikos toodetakse 10 protsenti autodest ja ülejäänud valmistatakse Lõuna-Koreas. Kia müüb ainult veerandi oma autodest USAsse. Probleem on aga selles, et USA autotootjad, nagu General Motors ja Ford Motor, impordivad välismaalt Ameerika Ühendriikidesse ikkagi tunduvalt vähem kui Aasia tootjad.

SMIC puhul võib kaubandusega seotud riskide mõju olla suurem. Hiina kiibitootja müüb 35 protsenti oma teenustest USA ettevõtetele. Lisaks on ettevõttel palju konkurente.

Taiwani Advantech, mis toodab personaalarvutite komponente, saab 29 protsenti oma käibest USAst. Aceri käibest moodustab USA müük aga 21 protsenti.

Hetkel kuum