Tooraine, mis ei väsi üllatamast

BHP Billitoni niklikaevandus Lääne-Austraalias.  Foto: EPA
Mait Kraun • 29 jaanuar 2017

Rauamaak on tooraine, mis on kõigile valmistanud suure üllatuse – selle hinnatõus lihtsalt ei peatu, kirjutab Bloomberg.

Rauamaagi tonnihind on tõusnud rohkem kui kahe aasta kõrgeima tasemeni, sest paljud investorid spekuleerivad, et Hiina impordinõudluse paranemine on tähtsam kui analüütikute hoiatused. Viimaste arvates on tooraine hinnatõus läinud liiga kaugele ja eesolev langus tuleb järsk.

„Viimane tõus ei ole jätkusuutlik,“ ütles Capital Economicsi toorainete peaökonomist Caroline Bain, kelle sõnul on hiljutine tõus oma loomult ülimalt spekulatiine. „Tõenäoliselt põhineb see optimismil, et Hiina uue aasta pidustuste järel on tugev nõudlus.“

Hiina kalendri kohaselt algab uus aasta teise kuuloomisega peale talvist pööripäeva ja langeb seega meie kalendri järgi tavaliselt jaanuari lõppu või veebruari. Sel aastal algas uus aasta Hiinas 28. jaanuaril.

Rauamaak kallines tublisti ka eelmine aasta, mil Hiina stimuleerimismeetmed toetasid terasetootmist. Kohalike kaevanduste tootmine langes ning impordinõudlus kasvas. Citigroup on teatanud, et osaliselt saab hinnatõusu seletada kõrgekvaliteedilise rauamaagi puudusega, vaatamata sellele, et üldiselt on pakkumine kasvanud. Maailmapank ja Goldman Sachs hoiatavad, et sellel aastal peaks hinnad kukkuma.

„Madalate tootmiskuludega kaevandused on tootmist suurendanud ja see rauamaak jõuab sellel aastal turule,“ teatas Maailmapank. „Lisaks sellele on vanametalli hulk kasvanud ning Hiina terasetootmist ootab tõenäoliselt aeglustumine. Need faktorid peaks hindu survestama.“

Kahe aasta kõrgeim tase

Rauamaak kauples nädala keskel 83 dollari juures tonnist, selgub Metal Bulletin andmetest. Jaanuari keskel jõudis tooraine hind kõrgeima tasemeni alates 2014. aasta oktoobrist.

Rauamaagi ja ka teiste baasmetallide hinnatõus on hoo sisse lükanud ka kaevandusaktsiatele. Austraalia kaevandaja BHP Billitoni aktsia jõudis sellel nädalal kõrgeima tasemeni alates 2015. aastast. Sellel nädalal tõusid ka Rio Tinto ja Fortescue Metals Groupi aktsiad. Brasiilia Vale SA aktsia on 2017. aastal kallinenud ligi 40 protsenti.

Vale alustab sellel aastal uue rauamaagi kaevandusprojektiga S11D, mis suurendab ülemaailmset pakkumist. Maailma suurim kaevandusfirma BHP Billiton teatas, et nende 2016. aasta viimase kvartali rauamaagi toodang kasvas 9 protsenti 60 miljoni tonnini. Aasta tagasi toodeti 57 miljonit tonni rauamaaki.

Goldman Sachsi tooraineturgude uuringute juht Jeffrey Currie ütles selle nädala teisipäeval, et ta on rauamaagi osas negatiivselt meelestatud, vaatamata sellele, et suure osa toorainete puhul on pilt hea. „Brasiilia ja Austraalia lisavad turule pakkumist juurde ja tõenäoliselt hakkab see hindu survestama,“ ütles ta.

Panga pessimistliku vaadet jagavad ka Citigroup ja Barclays Plc. Citigroup prognoosib, et selle aasta esimeses kvartalis on rauamaagi keskmine hind 77 dollarit ja teises kvartalis 70 dollarit. Aasta viimases kvartalis peaks rauamaak kauplema aga 53 dollari juures. Barclays on teatanud, et praegused hinnatasemed ei ole jätkusuutlikud, sest Hiina majanduskasv võib aeglustuda, uus pakkumine tuleb turule ning nõudlus kõrgema kvaliteediga rauamaagi järele langeb.

Hetkel kuum