Mait Kraun • 6. veebruar 2017 kell 18:49

Gross: Wall Street on rahatrükist sõltuvuses

Bill Gross  Foto: Bloomberg

Võlakirjakuningaks tituleeritud Bill Gross ütles, et rahatrükk on USAs küll läbi saanud, aga selle mõjudest ollakse globaalselt jätkuvalt sõltuvuses, vahendab MarketWatch.

Investeerimisfirma Janus Capitali võlakirjafondi juhtiv Gross võrdles olukorda narkosõltuvusega. Ta ütles, et USA 10aastaste võlakirjade tootlus on jätkuvalt kunstlikult madal, sest Euroopa ja Jaapani keskpangad jätkavad rahatrükiga. USA Föderaalreserv on samal ajal aga intresse tõstnud, et rahapoliitikat normaliseerida.

Gross hoiatas, et võlakirjaturgude tõus on läbi saamas. Investorid peaksid tema sõnul pingsalt jälgima 2,6 protsendi taset (USA võlakirjade puhul). Võlakirjade hinnad ja tootlus liiguvad vastupidises suunas.

Ta lisas, et rahatrükk on toonud turgudele moonutusi. Keskpangad on tsüklis, kus nad on sunnitud rahatrükiga jätkama, et varade hindu üleval hoida ja volatiilsust vähendada.

Gross on Donald Trumpi suhtes üldiselt kriitiline. Ta kirjutas detsembris oma klientidele, et Trump muudab „pikaajalist ja globaalset võlakriisi“ hullemaks. „Ei ole kahtlust, et teatud aspektid Trumpi poliitikas on aktsiatele ja võlakirjadele lühiajaliselt kasulikud – ta vähendab makse ja regulatsioone ning suurendab valitsuse kulutusi,“ kirjutas ta. „Pikaajaliselt peavad investorid aga arvestama, et Trumpi kaubanduspoliitika võib mõjutada börsifirmade kasumeid negatiivselt.“

Hetkel kuum