Mait Kraun • 16 veebruar 2017

USA majapidamiste võlg kriisieelsel tasemel

Dollarid  Foto: EPA

USA majapidamiste võlatase tõusis neljandas kvartalis peaaegu kõigi aegade rekordini, sest krediidi kättesaadavus on paranenud, selgub New Yorgi Föderaalreservi andmetest, vahendab Reuters.

Majapidamiste koguvõlg kasvas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 460 miljardi dollari võrra 12,58 triljoni dollarini. See on vaid 0,8 protsenti vähem kui 2008. aasta kõigi aegade rekord (12,68 triljonit dollarit). Rekordini jõuti kolmandas kvartalis – vahetult enne finantskriisi ja majanduslangust.

Pärast kinnisvaraturu krahhi on kinnisvaralaenud moodustanud majapidamiste võlakoormast väiksema osa. „Alates 2013. aastast on majapidamiste võla kasvu vedanud õppe- ja autolaenud. Kinnisvaralaenude maht on kasvanud aeglaselt,“ ütles New Yorki Fedi asepresident Wilbert van der Klaauw.

Umbes 4,8 protsenti võlgadest on mingit moodi hapuks läinud (näiteks maksete hilinemine või maksmata jätmine).

Kinnisvaralaenude maht oli eelmise kvartali lõpus 8,48 triljonit dollarit, õppelaenude maht 1,31 triljonit ja autolaenude oma 1,16 triljonit.

Hetkel kuum