Mait Kraun • 19. veebruar 2017 kell 8:45

Kas Buffetti müügiotsus ennustab Walmarti allakäiku?

Walmart  Foto: EPA

Warren Buffett müüs 900 miljoni dollari eest Walmarti aktsiaid ning investeeris miljardeid lennufirmadesse. Võimalik, et see viitab Walmarti allakäigu algusele, kirjutab Yahoo Finance.

Pärast müüki jäi Buffettile alles vaid käputäis Walmarti aktsiaid. Jaemüügifirmal on viimasel ajal raskem olnud, sest e-kaubandus haarab turuosa järjest endale ning Amazon ning teised internetipoed kasvavad mühinal.

Amazoni turuväärtus on tõusnud juba 356 miljardi dollarini, Walmarti oma on aga 298 miljardit. Buffett nentis eelmisel aastal, et traditsioonilistel jaemüüjatel on raske, sest Amazon on ülimalt edukas.

„See on väga võimas jõud ning paljude inimeste elu on selle tõttu muutunud. See protsess toimub ka edaspidi,“ ütles Buffett 2016. aastal toimunud aktsionäride koosolekul. Alates sellest on Buffett oma osalust Walmartis järjest vähendanud. Esimest korda ostis ta jaemüüja aktsiaid 2005. aastal.

Amazoni aktsia tõuseb mühinal

Alates 2014. aasta lõpust on Walmarti aktsia odavnenud 21 protsenti, Amazoni aktsia on tõusnud aga 119 protsenti.

Endine Walmarti tegevjuht Mike Duke ütles 2012. aastal, et tema suurim kahetsus on e-kaubanduse ärisse tehtud investeeringute nappus, mis ei võimaldanud Amazoniga konkureerima hakata.

„Me oleksime pidanud kiiremini tegutsema. Oleme endale tõestanud, et me võime paljudes valdkondades edukaks saada. Ma ei saagi aru, miks me piisavalt kiiresti ei tegutsenud. Eriti e-kaubanduse puhul,“ ütles Duke toona. „Praegu areneme me väga kiiresti, aga me oleksime pidanud seda juba varem tegema.“

Alates sellest on Walmart investeerinud e-kaubandusse miljardeid dollareid. Amazoniga võrreldes on nende turuosa aga väga väikse.

Walmarti e-kaubanduse müük väike

2015. aastal ulatus Walmarti internetimüük 13,7 miljardi dollarini. Amazoni müük oli samal ajal 107 miljardit dollarit. Üleüldine müügikäive on Walmartil aga üle nelja korra suurem (482 miljardit dollarit).

Buffetti instinktid on jaemüügiäri puhul ka varem hästi töötanud. Ta ennustas ette näiteks Sears and Kmarti langust 2005. aastal.

„Jaemüük on nagu liikuva sihtmärgi tulistamine,“ ütles Buffett toona. „Jaemüügiärile, millel on pikalt väga kehvasti läinud, on raske uut hingamist anda. Kas teate mõnda näidet, kus hädas jaemüüja oleks edukalt oma äri uuesti kasvama pannud?“

Alates 2005. aastast on Sears sulgenud sadu poode ning tundub, et ettevõte on teel pankroti poole. Macy’s ja JCPenney sulgevad USAs samuti sadu kauplusi.

Walmarti jalajälg ei ole veel vähenenud, aga paljud analüütikud ütlevad, et USAs on jätkuvalt liiga palju jaemüügikauplusi.

USAs on iga inimese kohta 2,18 ruutmeetrit jaemüügipinda. Kanadas on vastav näitaja 1,52 ja Austraalias 1,06 ruutmeetrit.

Hetkel kuum