Mait Kraun • 21 veebruar 2017

Maailma suurim kaevandaja tagasi kasumis

Rauamaak.  Foto: Reuters/Scanpix

Kaevandusfirma BHP Billiton jõudis majandusaasta esimesel poolaastal uuesti kasumisse. Sellele aitasid kaasa kõrgemad toorainehinnad ja kulude kärpimine, vahendab MarketWatch.

Maailma suurim kaevandusfirma (turuväärtuselt) suurendas dividendimakset kaks korda. Veel aasta tagasi oli ettevõte olukorras, kus oldi sunnitud senisest dividendipoliitikast (dividendi tõsta või jätta samaks) loobuma.

Globaalsed kaevandusfirmad on kasu saanud eelkõige toorainete hinna tõusust, mis on parandanud ettevõtete bilanssi. Näiteks rauamaagi hind on aastaga kahekordistunud ning kallinenud on ka nafta ja kivisüsi.

BHP teatas, et 2016. aasta teise poolaasta puhaskasum ulatus 3,2 miljardi dollarini. Eelneva aasta samal perioodil teeniti 5,67 miljardit dollarit kahjumit – kehvasti mõjusid nii toorainete hinna langus kui ka varade ümberhindamine.

BHP otsustas iga aktsia kohta maksta 40 senti dividendi. Eelmise aasta samal ajal maksti dividendi 16 senti aktsia kohta. Ettevõte on lubanud aktsionäridele välja maksta vähemalt 50 protsenti kasumist. Kaevandaja netovõlg vähenes 23 protsendi võrra, 20,06 miljardile dollarile.

„Me oleme toorainete pikaajalise väljavaate suhtes enesekindlad, eriti nafta puhul, mille turg peaks lühiajalises perspektiivis tasakaalustuma. Vaseturul peaks defitsiit tekkima aga 2020ndate alguses,“ ütles ettevõtte tegevjuht Andew Mackenzie.

Hetkel kuum