Pille Ivask • 3. märts 2017 kell 15:56

Morgan Stanley: Hiina majandus ei kuku kuhugi

Hiina lipp.  Foto: EPA

Kui üldiselt on investorid seisukohal, et Hiina majanduskasv aeglustub või võib sootuks seisma jääda, siis grupp Morgan Stanley analüütikuid on hoopis teist meelt.

Morgan Stanley raportis seisab, et Hiinal õnnestub vältida majanduslangust ja hiljutised probleemid makromajanduses ületatakse. Sellest lähtuvalt prognoosivad panga analüütikud, et Hiina jõuab aastaks 2027 kõrge sissetulekuga riikide sekka. Hiina SKT per capita peaks tõusma järgneva kümne aasta jooksul praeguse 8100 dollari tasemelt 12 900 dollari tasemele.

Ja seda kõike prognoosivad majanduseksperdid pigem pessimistlikuna paistvate numbrite taustal. Ametlike andmete kohaselt peaks Hiina majanduskasv jääma vahemikus 2021-2025 4,6% juurde. Morgan Stanley ekspertide sõnul on see aga piisav, et Hiina tasapisi jõuakski kõrge sissetulekuga riikide sekka.

Morgan Stanley raportis seisab ka, et kuna palgakasv suureneb, hakkavad hiinlased üha enam tarbima ning see ergutab majandust. See omakorda toetab muuhulgas IT-sektorit kui ka tervishoiuvaldkonda. Panga andmeil peaksid investorid lähiaastail silma peal hoidma sellistel ettevõtetel nagu Alibaba ja ANTA Sports.

Mõistagi annavad Morgan Stanley analüütikud endale aru, et Hiina majandusel on ka omajagu murekohti. Siinkohal tuuakse välja eeskätt asjaolu, et üldiselt pole keskmise sissetulekuga riikidel õnnestunud kõrge sissetulekuga riikide sekka jõuda. Samuti osaleb Hiina maailmamajanduses ning üha enam maad võttev protektsionism aeglustab majanduskasvu.

Siseriiklikul tasemel on Hiinal probleeme kohalike omavalitsuste väga kõrge võlakoormusega ning reformide aeglase elluviimisega. Samas märgivad analüütikud, et kõrge võlakoorem tuleb investeeringute tegemisest, mitte raha niisama tuulde laskmisest.

“Kuna majandus liigub siiski õige suunas, ootame meie jätkuvalt majanduskasvu ning liikumist kõrge sissetulekuga riikide sekka,” kirjutasid Morgan Stanley analüütikud.

Hetkel kuum