Pille Ivask • 6. märts 2017 kell 15:27

Analüütik: Euroopa aktsiaturgudel muret pole

Mitmed analüütikud väidavad, et Euroopa börsid on hea tervise juures  Foto: Bloomberg

Investeerimisekspert Andrew Perry nendib, et kuigi Euroopas on sel aastal mitmes riigis valimised, mis võivad võimule tuua populistid, ei tasu aktsiaturgude pärast siiski põdeda.

“Ma arvan, et paljud inimesed leiavad, et Trump sai võimule läbi populismi ning see toob omakorda kaasa populismivastase reaktsiooni,” arutles Perry CNBCle antud intervjuus. Ta märkis, et Euroopa aktsiad tunduvad talle pigem odavad ning poliitiline risk on ületähtsustatud. Küll aga ei arva ta sama USA börsi kohta.

“Ma vaatan USAd ning leian, et praegu nähakse küll asju läbi roosade prillide,” hoiatas analüütik. “Näiteks see, kuidas Trump on Obamat süüdistanud pealtkuulamises ilma ühelegi tõendile viitamata. Minu meelest on need küll signaalid, mis panevad muretsema,” ütles Perry ja märkis, et tema meelest võib USA poliitikas ükskõik mis juhtuda, kuivõrd näiteks Euroopas ei näe ta võimalustki kõige tumedamate stsenaariumite täitumiseks.

Sarnase mõttekäiguga on varem välja tulnud ka JPMorgani turustrateeg Alex Dryden. Ta märkis, et investoreid ajab hirmule see, et on oodata mitmeid valimisi. Teadupärast on sel aastal valimised nii Prantsusmaal, Saksamaal kui ka Hollandis. “Neid poliitilisi riske hinnatakse siiski üle. Euroopa riikide institutsionaalne süsteem on sedavõrd keeruline, et populistidel on raske võimule saada. Samas on ka Euroopa majanduse olukord paremaks muutumas,” viitas ta sellele, et möödunud aastal kasvas iga Euroopa Liidu liikmesriigi majandus. “See oli esimene kord viimase kümne aasta jooksul,” rõhutas Dryden ja viitas, et just see annab investoritele turvatunde.

Praeguse seisuga on Stoxx 600 index sel aastal tõusnud 3,39% võrra. Viimase 12 kuu jooksul on indeks tõusnud 9,33%.  

Hetkel kuum