Liina Laks • 16. märts 2017 kell 10:53

Kas hõbedale tasub panustada?

Hõbe  Foto: EPA

Peale USA keskpanga intressimäärade tõstmise otsust ütles pangajuht Janet Yellen, et pank lubab inflatsioonil ajutiselt üle kahe protsendi tõusta. Ekspertide hinnangul tähendab see hõbedasse investeerijatele heade aegade algust, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Inflatsioonihirmus lähevad väärismetallid aina enam hinda. Bloombergi analüütikute hinnangul lööb hõbe tõusvatel turgudel „tavaliselt alati“ kulda. Peale keskpanga otsust hakkas hõbeda hind täna tõepoolest tõusma: täna lõunaks kosus hõbeda hind 3,17 protsenti, mis tegi ta hinnaks 17,46 dollarit.

„Hõbe on alati võrreldes kullaga alahinnatud olnud ning tal on piisavalt ruumi, et tõusta nii dollari kui ka kullaga võrreldes,“ ütles Gregor Gregersen, Singapuris asuva Silver Buillon Pte rajaja. „Praegu on (investorite liikumine hõbeda suunas - toim) vaid nire, kuid sellest võib väga kergesti saada suur laine, kui turul valdavad emotsioonid vahelduvad,“ lisas Gregersen.

Ainuüksi sel aastal on hõbeda hind tõusnud 9 protsenti, samal ajal kui kulla väärtus on kasvanud seitsme protsendi võrra. Bloombergi andmetel võib hinda mõjutada asjaolu, et hõbedavarud on piiratud ning ees ootavad kaevanduste sulgemised, mis hõbedakogust omakorda kahandavad.

Samals Societe Generale analüütikud hinnatõusustsenaariumit ei poolda. Nende hinnangul jääb hõbeda hind sel aastal stabiilseks, kuid nõrgeneb 2021. aastaks veelgi, kuna USA plaanib siiski majanduspoliitikat selliselt mõjutada, et dollar tugevneks ning teisalt väheneb nõudlus hõbeda järele arenevate turgudega riikides, iseäranis Hiinas.

Hetkel kuum