Liina Laks • 16 märts 2017

Põhjala pankuritel keskpärased palgad

Danske Banki kontor. Danske juht teenib Lloydsi kolleegidest poole vähem.  Foto: Bloomberg

Põhjamaade pangad on kuulsad oma heade tulemuste poolest, aga sealsete pankurite palgad tippu ei küündi, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Bloombergi analüüsist selgus, et Põhjamaade kuue suurema panga juhid teenisid keskmiselt poole võrra vähem kui kolleegid mujalt Euroopast – kuigi nende tulemused olid Euroopa lõikes hulga paremad.

Näiteks Nordea panga juht Casper von Koskull teenis mullu ligi 2,5 miljonit eurot ja teenis investoritele 16protsendist tootlust. Danske panga juht Thomas Borgen teenis 2,6 miljonit dollarit. Need summad on poole väiksemad kui palk, mida makstakse Lloydsi kolleegidele. Euroopa võrdluses jäävad Põhjala pankurite palgad Bloombergi andmetel alumisse kolmandikku.

Pole vaja rahva viha

Rootsi valitsus teatas, et kui pankurid liiga palju teenivad, riskivad nad rahva vihaga. „Pangad peaksid arvestama , et liialt suured boonuseprogrammid ja iseäranis programmid, mis ajendavad vastutustundetuid riske võtma, on rahva hulgas negatiivse maiguga,“ ütles rahandusminister Per Bolund.

Bloombergi hinnangul võib Skandinaavia anda teistele Euroopa pankadele eeskuju ja needki võivad tasusid kärpida. Pankurite palgad on olnud pikemat aega arutluse all ning kujunenud on laias laastus kaks leeri. Ühed usuvad, et palgad ja boonused peaksid olema võimalikult suured, et pankuritel ei tekiks kiusatust liiga riskantseid ja ehk ka ebaausaid tehinguid teha. Vastasleeri kuuluvad need, kes usuvad, et just suured boonused meelitavad riskialtile käitumisele.

Hetkel kuum