Olympicut ähvardab Lätis tagasilöök

Läti valitsus kaalub hasartmängu maksu hüppelist tõstmist.  Foto: PantherMedia/Scanpix
Äripäev • 30. märts 2017 kell 8:35

Lätlaste ärileht Dienas Bizness kirjutas esmaspäeval, et hasartmängu- ja loteriimaksu tasujaid võib peatselt ähvardada isegi lausa kahekordne maksutõus, samas on Läti võtmeturuks Tallinna börsil noteeritud Olympic Entertainment Groupile.

Et korvata majandusreformide tõttu tublisti kahanenud tulumaksu laekumist, on Läti valitsusel plaan tõsta aktsiise ning lisaks sellele ka hasartmängumaksu, kinnitas väljaandele Läti rahandusministeeriumi aseminister Edgar Putra. Seni on plaan küll idee ja ettepanekute tasemel ning kindlaid otsuseid vastu võetud pole, lisas ta.

Läti hasartmänguliidu nõunik Arnis Verzemnieks rääkis väljaandele, et umbes nädala eest oli liidu esindajatel kohtumine rahandusministeeriumis, kus arutati kaht ettepanekut: viia uuesti sisse võidu pealt maha arvestatav tulumaks (mis kaotati ära 2012. aastal) ning tõsta hasartmängumaksu umbes 30 protsenti.

Verzemnieksi sõnul pole liit nõus kummagi ettepanekuga. Esiteks pole võimalik võitude pealt kogutavaid makse eelarvesse planeerida, ning mis puudutab teist ettepanekut, siis on makse viimase viie aasta jooksul juba niigi 30-34% võrra tõstetud. Riigiga oli tema sõnul kokkulepe, et enne 2019. aastat – kui kõik mänguautomaadid peavad olema ühendatud ühtsesse süsteemi – ei toimu hasartmängude vallas mingeid maksumuudatusi. Praegu paistab, et riik tahab oma sõna murda, nentis ta.

Möödunud aastal oli Läti Olymic Entertainment Groupi jaoks suurimaks turuks ning sealt saadi 32 protsenti käibest. Kokku panustas Läti kontserni müügitulusse 66 185 000 euroga. OEG-l on Lätis 54 kasiinot, suuruselt teine turg on Eesti, 24 kasiinoga.

 

Hetkel kuum