Mait Kraun • 2. aprill 2017 kell 11:15

Aktsiaturu ohtlikult kõrged hinnatasemed

New Yorgi börs  Foto: Getty Images

USA aktsiaturud on viimasel ajal kiiresti tõusnud ning hinnatasemed on jõudnud väga kõrgele, sest kasumid pole viimastel aastatel tegelikult kasvanud, kirjutab The Fiscal Times.

Pärast Donald Trumpi valimisvõitu alanud USA aktsiaturgude ajalooline tõus on viimasel ajal võtnud hingetõmbepausi. Vabariiklaste planeeritud tervishoiureform kukkus läbi ning investorid ei ole kindlad, kas Trump suudab maksureformi ja regulatsioonide vähendamist Kongressist läbi suruda. Tõsi, turud pole siiski märkimisväärselt langema hakanud ning rekorditest on puudu mõni protsent.

Novembris alanud tõus on investorid liiga enesekindlaks muutnud. Volatiilsus on väike ning negatiivseid uudiseid on vähe. Enne eelmise nädala teisipäeva polnud aktsiad üle protsendilist päevalangust näinud alates oktoobrist. Isegi Föderaalreservi otsus intresse tõsta pani turud kallinema. Optimism globaalse majanduse, reflatsiooni ja Trumpi stimuleerimispoliitika suhtes summutasid kõik mured.

Kiire tõus on varju heitnud aga ühele küllaltki murettekitavale faktile. Nimelt on ettevõtete kasumid praegu samal tasemel, mis kolm aastat tagasi. Aktsiate hinnad on selle aja jooksul kiiresti tõusnud. Seda ei ole peatanud isegi nafta hinnalangus ning Föderaalreservi rahapoliitika karmistamine. Tsükiliselt kohandatud aktsiate hinnatasemed on nüüd kohas, kust kõrgemal on need olnud vaid 2000. aasta tehnoloogiamulli ja 1929. aasta depressiooni eel.

16. märtsi seisuga oli 12 kuu tagasivaatav ja „kohandatud“ 12 kuu kasum ühe S&P 500 osaku kohta 106 dollarit, selgub FactSeti andmetest. See näitaja annab isegi parema ülevaate ettevõtete kasumitest, sest see võimaldab ettevõtetel arvesse võtta „ühekordseid“ sündmusi. See on vaid veidi kõrgemal 2014. aasta 31. jaanuari tasemest.

Alates sellest on S&P 500 indeks tõusnud umbes 32 protsenti. Investorid on nüüd nõus maksma samade kasumite eest tunduvalt kõrgemat hinda.

Olukord muutub hullemaks, kui eemaldada agressiivsete aktsiate tagasiostude efekt. See finantsinseneerluse meetod on olnud selle tõusutsükli ajal üliefektiivne. See maskeerib küllaltki leige käibe ja kasumite kasvu ning vähendab saadaolevate aktsiate arvu. Ilma selleta on S&P 500 ettevõtete puhaskasum 2011. aasta tasemel, selgub FactSeti andmetest. Alates 2011. aastast on indeks kallinenud aga 90 protsenti.

Käivete tõusule keskendudes muutuvad hinnatasemed veelgi koledamaks. 30 Dow Jonesi ettevõtte kogukäive on napilt 2010. aasta tasemest kõrgemal, selgub Wolf Streeti andmetest. Ettevõtete seast on välja võetud Apple ja AT&T, sest teine vahetati indeksis esimese vastu kaks aastat tagasi välja. Siis jõudis Dow oma madalseisu – 9614 punktini. Praegu kaupleb indeks 21 000 punktist veidi madalamal.

Sellegipoolest tundub, et lootus ei ole Wall Streetil otsa saanud. Analüütikud prognoosivad, et S&P 500 ettevõtete kasumid tõusevad 2017. aasta esimeses kvartalis 9 protsenti (eelmise aastaga võrreldes). Kui see tõesti juhtub, on see kiireim kasumite kasv alates 2011. aastast.

Societe Generale'i strateeg Albert Edwards hoiatab, et praegu, mil „kohandatud“ hinnatasemete mõõdikut „manipuleeritakse viimasel ajal aina enam“, on ettevõtete juhtidel vaja tõusvate intresside ja täistööhõivega turul kasumimarginaale paremana näidata.

Teine faktor on inflatsioonisurve, mis on viimasel ajal suurenenud. Investeerimisfirma Gavekal Research hoiatas hiljuti investoreid, et S&P 500 ettevõtete kasumitelangus, mis kestis kaks aastat, on läbi saanud, aga inflatsiooni arvestades „pole kasumid reaalselt tegelikult tõusnud“.

Hetkel kuum