Liina Laks • 4. aprill 2017 kell 10:56

Rosneft loodab sanktsioonidest priiks saada

Rosnefti töötajad   Foto: Reuters/Scanpix

Pärast Krimmi kriisi kehtestas Euroopa Liit Vene naftagigandile Rosneftile sanktsioonid. Nüüd avaneb Rosneftil võimalus neist priiks saada, kirjutab Reuters.

Rosneftil aitab siin teed rajada Iraan. Nimelt kehtestati seoses Iraani tuumakatsetustega sanktsioonid mitmele Iraani pangale, kuid nüüd tunnistas Euroopa kohus, et pangad otseselt katsetustega seotud polnud.

Sellest otsusest loodab ka Rosneft kasu lõigata. “Meil pole Ukraina kriisiga mingit pistmist,” teatas Rosneft Reutersile. Rosnefti hinnangul võitsid Iraani pangad kohtus seetõttu, et polnud mingeid tõendeid selle kohta, nagu oleksid nad midagi valesti teinud.

Nüüd püüab Rosneft annulleerida Euroopa üldkohtus 2014. aastal kehtestatud sanktsioonid, mille põhjustas Krimmi annekteerimine. Rosnefti juht Igor Setšin, kes on Venemaa presidendi Vladimir Putini lähedane liitlane, on ka ise sanktsioonide all.

Euroopa Liidu saktsioonid takistavad Rosneftil Reutersi andmetel lääne riikidega koostööd teha. Selle tõttu pole saadud alustada mitme süvamere-, kilda- ja Arktika naftaprojektiga. Samuti on ootel suur ühisprojekt USA naftagigandi Exxon Mobiliga.

Hetkel kuum