Liina Laks • 6. aprill 2017 kell 12:00

Swedbanki suur aktsiaanalüüs: Baltikumi tõusjad ja langejad

Tallinki aktsia on nende hulgas, mida Swedbanki analüütikud soovitavad osta.  Foto: Talllink

Tulevik teeb Swedbanki analüütikud ettevaatlikuks. Neljas kvartal näitas kasumite langust ning kasvu aeglustumist, seisab värskes turuanalüüsis.

Kaubandus on Balti riikide üks olulisemaid kasvumootoreid, kuid Swedbanki hinnangul on siin tase juba nii kõrge, et suuremat kasvu on juba raske tabada. Veebruaris aeglustus jaekaubanduse kasv Eestis-Lätis 1 protsendini, samal ajal kui Leedus jäi see 8 protsendi juures veel kõrgele.

Swedbanki analüütikute hinnangul tasuks Balti majandusel vaadata uute kasvumootorite poole. Nii võib euroala majanduse taastumine Balti eksporti parandada ning arvestades tugevat jaesektorit ja investeeringute kasvavat mahtu nii era- kui ka avalikus sektoris, ennustab Swedbank aastateks 2017-2020 SKT 2-3protsendilist tõusu. Võrdluseks: see kasv jäi mullu 1-2 protsendi vahele.

Jaekaubanduse olukorrast annab aimu ka Tallinna Kaubamaja ning Silvano käekäik: esimest aitasid Eesti kliendid, teist aga tugev rubla. Positiivsena toovad analüütikud välja mõlema ettevõtte võime kulusid kärpida – asi, millega paljud teised ettevõtted nende hinnangul nii lihtsalt toime ei tule.

Kinnisvaras marginaal kahaneb

Kinnisvara kohta toovad Swedi analüütikud välja, et madalad interessimäärad on aidanud kaasa kinnisvarahindade tõusule ning väike töötus on aidanud kaasa palga kasvule. Merko ja Nordecon võitlevad analüütikute sõnul aina kahanevate marginaalidega, kuid arvestades Baltikumi üldist kasvuperspektiivi, peaks ka nende väljavated paranema.

Marginaalide vähenemises ei ole nad üksi: sama saatus on tabanud pooli börsiettevõtteid, teiste hulgas ka Olympic Entertainment Groupi ja Aprangat, ning Tallinna Veel on jätkuvalt lahendamata pikk kohtuvaidlus. Swedbanki analüütikute hinnangul viitab viimane kohtuistung sellele, et võib-olla peab Tallinna Vesi siiski hinda langetama. Seetõttu sai aktsia – Swedbanki vaadelduist ainus – analüütikute müügisoovituse.

Vähenenud kasumimarginaalid kajastuvad pangaekspertide hinnangus ettevõtete aktsiatele. Ainus „hea“ sektor on siin pangandus: häid tulemusi näitasid Leedu Šiauliau Bankas ja LHV. Viimane sai analüütikutelt "hoia"-soovituse, kuid Šiauliau puhul näevad analüütikud potentsiaali ning aktsia sai tugeva ostusoovituse. Osta tasub nende hinnangul ka Tallinki, Silvano, Baltic Horizoni ja Olainfarmi aktsiaid.

Vaatamata sellele, et Balti majandus peaks tänavu kiiremini kasvama, on analüütikute hinnangul aktsiates positiivne ootus osaliselt juba sees. Lisaks näitas neljas kvartal, et sissetulekud on vähenenud, ettevõtete kulud kasvavad – ning suurem majanduskasv ei pea tingimata tähendama ettevõtetele suuremaid kasumeid.

Hetkel kuum