Mait Kraun • 16. aprill 2017 kell 12:45

Jaemüügimull on lõhkenud

Rõivapood Urban Outfitters  Foto: EPA

USA jaemüügisektor on viimasel ajal raskustes ning poode suletakse rohkem kui finantskriisi ajal, kirjutab Bloomberg.

Kinni pannakse nii odavamaid kui kallimaid poode. Küllaltki tuntud Payless Inc, mis müüb madalama hinnaklassi jalatseid, kuulutas välja pankroti ning ettevõte sulgeb sadu poode. Ralph Lauren Corp teatas üle-eelmisel nädalal, et sulgeb oma tähtsaima, Fifth Avenue Polo poe. Tegemist oli vanamoodse luksuspoega, mis tänapäeva poodleja maitsega enam ei ühtinud.

Noorteriideid müüv Rue21 Inc võib olla järgmine ohver. Ettevõte, millel on umbes 1000 poodi, võib pankroti välja kuulutada juba sel kuul, ütlesid asjaga kursis olijad. Vaid paar aastat tagasi müüdi Rue21 miljardi dollari eest investeerimisfirmale Apax Partners.

„See on tööstus, mis otsib jätkuvalt vastuseid,“ ütles Bloomberg Intelligence’i analüütik Noel Hebert. „Ma ei tea, kui paljud poed suudavad olukorraga kohaneda.“

Vaba kaubanduspinda järjest rohkem

Paljude jaemüüjate allakäik on põhjustanud peavalu ka ostukeskustele – vaba pinda on järjest rohkem ning hullem võib alles ees olla. Üle 10 protsendi USA jaemüügi kaubanduspinnast (93 miljonit ruutmeetrit) on küsimärgi all – see kas suletakse, muudetakse millekski muuks või alandatakse renti, selgub GoStar Groupi andmetest.

Olukord mõjub kehvasti ka töökohtadele. USA tööministeeriumi andmetest selgus, et märtsis kadus jaemüügisektoris 30 000 töökohta. Umbes sama palju töökohti kadus ka veebruaris. Tegemist on halvima perioodiga alates 2009. aastast.

Rõivapoe Urban Outfitters tegevjuht Richard Hayne ütles otse, et jaemüügimull on lõhkenud. Ostukeskused on viimastel aastatel liiga palju kaubanduspinda loonud ning paljud neist müüvad just rõivaid.

„See tekitas mulli. See mull on nüüd lõhkenud,“ ütles ta. „Näeme nüüd tulemust – uksi pannakse kinni ja rendihinnad kukuvad. See trend jätkub ka tulevikus ja võib isegi kiireneda.“

Hullem kui kriisi ajal

Aasta algusest on poode kinni pandud rohkem kui 2008. aasta samal ajal, mil USAs oli majandussurutis, ütles Credit Suisse'i analüütik Christian Buss. Sel aastal on kinni pandud umbes 2880 poodi. 2016. aasta samal ajal oli kinni pandud 1153 poodi.

Terve aasta jooksul võidakse sulgeda kokku 8640 poodi, ütles Buss. See oleks tunduvalt enam kui 2008. aastal, mil pandi kinni 6200 kauplust.

Jaemüügisektori pankrotid aitavad sellele kaasa. Payless sulgeb pankroti tõttu 400 poodi. Ettevõttel oli varem 4000 poodi ja 22 000 töötajat. HHGregg Inc, Gordmans Stores ja Ganter Mountain läksid sellel aastal samuti pankrotti. Paljud teised jaemüüjad, mis pole pankrotti läinud, sulgevad sadu poode.

Teised püüavad ümber lülituda e-kaubandusele. Kenneth Cole Productions teatas novembris, et ettevõte sulgeb peaaegu kõik poed. Bebe Stores, mis müüb naisteriideid, plaanib ette võtte sarnase sammu, ütlesid asjaga kursis olijad eelmisel kuul.

Aluspesu väel iPadis

„Tänapäeva mugavus seisneb selles, et oled aluspesu väel kodus ning kasutad iPadi,“ ütles Buss. „Sinu poeskäigud muutuvad. Lisaks muutub ka see, mitu korda sa poodi lähed.“

Need brändid, mis on liikunud e-kaubandusse, pole Amazoniga suutnud aga sammu pidada. Eelmisel aastal moodustas Amazon kogu e-kaubanduse kasvust 53 protsenti, selgub EMarketeri andmetest.

USAs on poodide arv palju suurem kui mujal maailmas. „USAs on ühe inimese kohta jaemüügipinda kuus korda rohkem kui Euroopas ja Jaapanis,“ ütles Hayne.

Hetkel kuum