Liina Laks • 21. aprill 2017 kell 14:24

Analüütik: Venemaa aktsiad? Ainult siis, kui nafta tõuseb!

Sberbank oleks nafta hinna tõusu üks suuremaid võitjaid Venemaal, usub analüütik Bit-Avragim.  

Kuigi 100 Moskva börsile investeeritud dollari kohta võib investor saada 17 dollarit tulu, ei kipu aktsionärid Vene ettevõtete aktsiatesse investeerima, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Analüütikud on üsna ühel meelel, et kõhklevad investorid ühelt poolt ja hea majandusprognoos teiselt poolt on viinud Vene börsilt saadava tulu nii kõrgele, nagu see oli viimati enne valuutakriisi kaks aastat tagasi.

Bloombergi analüütikute hinnangul saab Venemaa aktsiatest kaks korda nii suurt tootlust kui Vene võlakirjadest või teistest arenevate turgude aktsiatest. Kuid investorid ütlevad, et seda on liiga vähe, arvestades Venemaa-USA pingestunud suhteid ning Ukraina kriisi tõttu Venemaale kehtestatud sanktsioone. Lisaks teeb investoreid ettevaatlikuks nafta madal hind.

Venemaa ettevõtete kasumiprognoosid on analüütikute hinnangul head ning nende järgi kasvavad ettevõtted kiiremini kui mujal anrenevas mailmas.

Samal ajal kaupleb dollaris märgitud RTS indeks 5,8kordsel oma liikmete kasumite oodataval tasemel. Kuigi see teeb venelased kõikidest arenevatest turgudest kõige „odavamaks“, langeb P/E suhe võrreldes MSCI Emerging Markets indeksiga isegi pärast Vene aktsiate viimase 27 kuu ligi 48protsendist rallit. MSCI on selle aja jooksul vaevu muutunud.

„See tähendab, et investorid keelduvad kasumiprognoose uskumast, kui nad Venemaa aktsiaid hindavad,“ ütles Vadim Bit-Avragim, Kapital Asset Management LLC esindaja Moskvast.

„Siin on mitmeid murekohti. Poliitiline risk on suurenenud ja suhted USAga halvenenud. Situatsioon Süürias on muutunud ettearvamatuks. Me võime sanktsioonide vähendamise ära unustada. Näib, et sanktsioonid jäävad veel pikaks ajaks püsima,“ ütles Bit-Avragim Bloombergile. Seetõttu on ka nõnda, et kuigi Venemaa aktsiad tunduvad odavad, siis tegelikult oodatakse investorite tagasitulekut vaid juhul, kui nafta hind taastub. Bit-Avragimi sõnul on sel juhul suurimad võitjad säärased kontsernid nagu Sberbank, Gazprom ja Alrosa.

Need investorid, kes arvavad aga, et nafta hind kukub veelgi, peaksid tema hinnangul Venemaa aktsiatest kaugemale hoidma.

Hetkel kuum