Liina Laks • 21. aprill 2017 kell 6:15

Kallinev tööjõud ohustab Ida-Euroopa firmade marginaale

Tööline Ungari paprikapõllul. Võrreldes möödunud aasta veebruariga on Ungaris keskmine nominaalpalk tõusnud 10,7 protsenti.  

Kuigi Ida- ja Kesk-Euroopal on odava tööjõuga paiga maine, kus on hea toota keerulisemaid tooteid nagu autod ja elektroonika, paneb üha kiirenev palgakasv investorid ümber mõtlema, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Nimelt kasvas Ungaris keskmine nominaalpalk veebruaris möödunud aasta sama ajaga võrreldes 10,7 protsenti. Ka Poola teatas 5,2protsendisest palgakasvust. Ning Bloombergi andmetel näitab see trendi kogu regioonis.

Palgatõusule on kaasa aidanud tööjõupuudus regioonis ning riikide poliitika, selgitas William Jackson, Capital Economicsi ökonomist. „Võtmeküsimus on selles, et reaalpalga kasv ületab produktiivsuse kasvu. Kasvavad palgad hakkavad erodeerima ettevõtete kasumimarginaale,“ ütles William Jackson.

Bloombergi andmetel nõuavad ka selle regiooni valitsused kõrgemaid palku ning survestavad sellega ka rahvusvahelisi firmasid. Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka tegi odavast tööjõust ühe olulise punkti oktoobrikuus toimuvateks valimisteks. Tema Slovakkia kolleeg Robert Fico küsis aga hiljuti, miks Volkswageni tehase töötaja endises kommunistlikus riigis teenib sama töö eest vaid kolmandiku sellest mida tema Saksa kolleeg.

Bloombergi andmetel ei pruugi kasvavad palgad tähendada otsest ohtu regiooni konkurentsivõimelisusele, aga samas võib areng Jacksoni sõnul inflatsiooni tagant õhutada. „Regioon näeb ikka veel konkurentsivõimeline välja. Aga kui asjad nii jätkuvad, siis väljub asi tasakaalust ning viib võib-olla ka valuutakursside korrigeerimiseni,“ ütles Jackson.

 

Hetkel kuum