Le Peni võit võib börsil tuua varingu

21. aprill 2017, 10:45
Pühapäeval peetakse Prantsusmaal presidendivalimiste esimene voor.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170421/BORS/170429927/AR/0/prantsusmaa-valimised.jpg
Ainult tellijale

Rahvusvaheliste suurpankade prognoosid selle kohta, mida ühe või teise Prantsusmaa presidendikandidaadi võit enesega kaasa võib tuua, tõotavad väga järske liikumisi.

Näiteks prognoosib UBS, et äärmusparempoolse Rahvusrinde juhi Marine Le Peni pääsemisel Elysée paleesse võib Eurostoxx SXXE indeks kukkuda kuni 35%. Bank of America prognoosib langust 13-23%, vahendab Marketwatch.

Vahele olgu öeldud, et täna on see indeks pühapäeval toimuva esimese valimisvooru eel kerges plussis.

Esimese vooru peamine risk seisneb selles, et sellest võivad 7. mail toimuvasse teise vooru edasi pääseda ka sellised kandidaadid, kes mõlemad tahaksid Prantsusmaa rahaliidust välja viia. Citigroup liigitas selle „košmaari“ stsenaariumiks, kui edasi pääsevad Marine Le Pen ja vasakäärmuslane Jean-Luc Melenchon. Mõlemad on Euroopa Liidu vastased, globaliseerumise vastased ja Venemaa suhtes sõbralikud kandidaadid.

Citigroup prognoosib, et kui võidab Le Pen või Melenchon, võivad Prantsusmaa ja Euroopa aktsiad juuni lõpuks 5-10% alla tulla. Kui aga võidab tsentrist ja Euroopa Liidu ideed toetav Emmanuel Macron või konservatiivide kandidaat Francois Fillon, võivad Euroopa aktsiad 10-20% aasta lõpuks rallida.

Aktsiainvestorid on siiski rahulikumad kui võlakirjainvestorid. Vahe Saksamaa ja Prantsusmaa 10 aaasta pikkuse tähtajaga võlakirjade tootluse vahel on novembri 30 baaspunktilt kasvanud enam kui 70 baaspunktile. 

Tugev mõju eurole

Tugevalt võivad Prantsusmaa valimiste tulemused mõjutada ka eurot. HSBC panga strateegid prognoosivad, et kui edasi pääsevad Le Pen ja Melenchon, võib euro vajuda USA dollari suhtes pariteedist läbi 0.90 USA sendile. Selline langus on rehkendatud valuutade varasemate reaktsioonide pealt destabiliseerivale poliitilisele arengule. Marine Le Peni üks keskseid lubadusi prantslastele on tagasi tuua oma valuuta ja Prantsusmaa võlakoorem sellesse uude vääringusse ümber arvestada. Selline areng euroala suuruselt teises majandusruumis tähendaks süsteemset šokki kogu rahaliidule. 

Kui aga teise vooru saavad edasi Macron ja Fillon, prognoosib HSBC euro tugevnemist 1,12 dollarile eurost.

Tulemust on raske prognoosida, sest nelja kandidaadi toetus on väga tasavägine ja väga palju on valijaid, kes ei ole veel oma eelistuses kindlad.

Mida siis investoritele soovitatakse? Citigroupi soovitus on keskenduda nende firmade aktsiatele, mis saavad suure osa käibest väljastpoolt Euroopat. Need on Airbus SE, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, Le Grand SA, Michelin ML, Pernod Ricard SA, Publicis Groupe SA, Sanofi SA, Sodexo SW ja Valeo SA.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. April 2017, 10:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing