Liina Laks • 5. mai 2017 kell 13:00

Google peab Itaaliale makse tagastama

Google  Foto: epa

USA internetihiid Google jõudis Itaaliaga maksude tagastamise osas kokkuleppele, kuid teised Euroopa riigid on tal juba ukse taga.

Rahvusvaheliste kontsernide tegevus on paljudele kõrgema maksumääradega riikidele pinnuks silmas: nii Google kui ka teised ettevõtted, näiteks Starbucks, on saanud Euroopas kriitikat, kuna liigutavad kasumeid mööda riike ning teevad peakorteri riiki, kus on madalamad maksumäärad, et selle võrra vähem makse maksta.

Itaalia, kus kehtib 31protsendine ettevõtte tulumaks, leppis nüüd CNN Money andmetel kokku USA internetihiiu Google’iga. Nimelt peab Google maksma Itaaliale 2009–2015 aastate maksude eest ligikaudu 306 miljonit eurot. Tegemist on kompromisslahendusega, mille sarnast kasutas ka mõni aeg tagasi Suurbritannia.

Samas on CNN Money andmetel riike, kes kompromissile ei lähe: Prantsusmaa on valmis Google'i vastu kohtutee ette võtma, et saada kontsernilt kätte ligikaudu 1,8 miljardi euro väärtuses makse.

Bloombergi andmetel käib Euroopa suurim maksuvaidlus Apple’i ja Iirimaa vahel, kus kõne all ligi 13 miljardit eurot.

Hetkel kuum