Pille Ivask • 29. mai 2017 kell 17:30

Naftafirmad survestavad Trumpi

Exxon Mobil  Foto: Reuters/Scanpix

USA naftafirmad eesotsas Exxon Mobili ning Chevroniga tahavad, et USA president Donald Trump ei loobuks Pariisi kliimaleppest.

Trump säutsus eile Twitteris, et teeb otsuse Pariisi kliimaleppe osas järgmisel nädalal. Juhul, kui Trump kliimaleppest loobuks, tähendaks see suuri muudatusi ka USA ettevõtetele. Viimastel kuudel on nood aga proovinud presidenti veenda, et Pariisi leppe ikka jõusse jääks. Trump on varasemalt öelnud, et kliima soojenemine on jama ning pole Pariisi leppega nõus.  

Mõneti veidrana võib tunduda, et suured naftakompaniid nagu Exxon ja Chevron tahavad, et Pariisi lepe kehtima jääks. Tegelik põhjus on aga selles, et kliimalepe promob pigem maagaasi suuremat kasutuselevõttu kui keskkonda saastavat kivisüsi. Teadupärast toodavad naftaettevõtted aga ka maagaasi, mistõttu on lepe neile kasulik.

Exxoni juht Darren Woods kirjutas selle kuu alguses Trumpile, et too ei tohiks kliimaleppest kindlasti lahkuda, kuna USA ettevõtted on ses osas heal positsioonil ning on igati vajalik, et hiljem läbirääkimiste laua taga on neil positsioon olemas.  

Samuti on suurettevõtted viidanud, et pikemas perspektiivis aitab kliimalepe lisaks kliimasoojenemise aeglustumisele kaasa ka uute töökohtade tekkele ja seega majanduskasvule.

Pariisi kliimaleppele on alla kirjutanud 195 riiki.

Hetkel kuum