Mait Kraun • 21. juuni 2017 kell 12:36

Nael kallines järsult

Briti naelad  Foto: EPA

Naela kurss hakkas mõni tund tagasi kiiresti tõusma, sest Inglise Keskpanga peaökonomist Andy Haldane ütles, et rahapoliitika karmistamise edasilükkamisel võivad olla kehvad tagajärjed, vahendab Bloomberg.

Ühtlasi andis Haldane teada, et ta võib sellel kuul hääletada intressimäärade tõstmise poolt. Suurbritannia valitsuse võlakirjad reageerisid langusega. Rahaturgude andmete järgi on kauplejate hinnangul intressimäärade tõstmise tõenäosus 2017. aastal 48 protsenti (25 baaspunkti suuruse tõusu puhul). Veel teisipäeval oli see näitaja 21 protsenti.

Nael reageeris kiire kallinemisega ning tugevnes USA dollari suhtes viimase nädala kiireimas tempos. Veel päeva alguses kukkus nael madalaima tasemeni alates sellest, mil Theresa May kuulutas välja erakorralised valimised.

Nael on viimasel ajal tublisti kõikunud ning selle on põhjustanud eelkõige Inglise Keskpanga ametnike ütlused. Neljapäeval selgus, et keskpanga juunikuisel kohtumisel hääletas 5 komitee liiget intressimäärade samale tasemele jätmise poolt, 3 olid aga intresside tõstmise poolt. See, et intresside tõusu poolt hääletas nõnda palju liikmeid, tuli turgudele üllatusena ja nael hakkas kallinema. Eile teatas keskpanga juht Mark Carney, et tema ei taha intresside tõstmisega kiirustada, mis pani naela omakorda odavnema.

Nael on täna dollarisse kallinenud 0,6 protsenti, 1,2700 dollarini. Päeva alguses kauples nael veel 1,2589 dollari juures, mis on madalaim tase alates 18. aprillist. Suubritannia 2-aastaste võlakirjade tootlus tõusis 6 baaspunkti võrra, 0,19protsendini.

Hetkel kuum