Äripäev • 1. juuli 2017 kell 6:00

Brüssel kavandab europensionit

Euroopa Liit kavatseb sisse viia üleeuroopalise pensioni.  Foto: Reuters/Scanpix

Euroopa Komisjon teatas neljapäeval, et kavandab üleeuroopalist pensionireformi, mis võimaldaks pensioni riigist riiki kolides mugavalt kaasa võtta ja garanteeriks pensionikogujale vähemalt tema sissemakstud summa.

PEPPi-nimelise lühendi taga (Pan-European Pension Product) peitub üleeuroopaline pensionikava, mis sätestab Euroopa Komisjoni andmetel lühidalt järgmised olulised punktid:

üleeuroopaline pensionitoode peab olema läbipaistev ja viie riskiklassiga;pensionikogujale garanteeritakse raha vähemalt kogu sissemakstud summa ulatuses;pensionikoguja saab õiguse iga viie aasta järel kindlustusepakkujat vahetada ning sellega kaasnevate kulutuste ülemmäär on kindlaks määratud;kui pensionikoguja kolib teise Euroopa Liidu riiki, võib ta sama pensionilepingu kaasa võtta.

Need on tingimused, mida PEPP täitma peab selleks, et Kindlustuse Nõukogu (EIOPA) kiidaks kava heaks. Alguses soovis Euroopa Liit kavandada pensionireformi nõnda, et pensionile kehtiks kogu Euroopas ühtne maksumäär, kuid riigid olid sellele vastu ning nüüd tahab Euroopa Liit Saksa meedia andmetel sätestada pensioni selliselt, et iga liikmesriik annaks sellele oma seadustest lähtuvalt kõige soodsama maksumäära. Praegu takistavad riikide seadused pakkumast üleeuroopalist kogumispensionit.

The Guardiani andmetel on vaid 27 protsendil eurooplastest vanusegrupis 25-59 kogumispension. Kogu Euroopa Liidu pensionikindlustuse äri hinnatakse 700 miljardile eurole, kuid PEPPi toel loodetakse see aastaks 2030 kasvatada 2,1 triljonile eurole.

Tegemist on aasta tagasi esitatud ja nüüd muudetud plaaniga. Mullu tõmbas Suurbritannia ideele vee peale, kirjutas toona Financial Times.

Hetkel kuum