John Bogle’i eduka investeerimise 10 soovitust

16. juuli 2017, 18:05
Kaupleja.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170716/BORS/170719797/AR/0/AR-170719797.jpg

Raamat “The Clash of the Cultures: Investment vs Speculation” on maailma esimese indeksifondi asutanud John Bogle’i seni viimane raamat. Teoses annab ta hüva investeerimisnõu, tuues välja 10 soovitust.

CBS teeb Bogle’i raamatust ülevaate ning kirjutab, et tegu on teosega, mis on eeskätt vajalik just laiemale publikule, kes kipub kaasa minema investeerimistrendidega ning unustab sageli ära põhitõed.

Bogle muretseb, et lühiajaline spekuleerimine on muutumas populaarsemaks kui pikaajaline investeerimine. Ta tõdeb, et kuigi see on finantssektori käekäiku silmas pidades küll hea, on siiski inimeste rahaline seis lühiajalistele investeeringutele panustades oluliselt kiirem muutuma. Ehk siis: võib nii võita kui ka valusalt kaotada.

Bogle annab investeerijale 10 soovitust.

Ära jookse koos karjaga. Bogle soovitab vaadata aktsiahindu pikas perspektiivis ning jätta ostmata aktsiad, mis on parasjagu n-ö moes.

Aeg on su sõber, impulsiivsus vaenlane. Bogle ütleb, et investorid võiksid liitintressist kasu lõigata. 

Osta ja hoia. Kui oled portfelli kokku pannud, siis ära torma iga hinnakukkumise peale aktsiaid müüma. Võta hinnakukkumine julgelt vastu, sest igale mõõnale järgneb tõus.

Ole realistlik. Kui investeerid, on väga ebatõenäoline, et suured võidud ja õnnestumised sulle kohe sülle hakkavad kukkuma. Bogle soovitab, et 7,5% suurune aastane tootlus aktsiatega ning 3,5% suurune tootlus võlakirjadega on pikas perspektiivis igati korralikud.

Ära otsi nõela heinakuhjast. Bogle soovitab, et panustada tasuks kogu sektorile, mitte kindlatele üksikettevõtetele. Tõenäosus, et sa järgmise Apple’i suudad üles leida, on tegelikult päris väike.

Hoia teenustasud madalad. Alati vali hoolega, missugust kauplemisplatvormi kasutad. Otsi võimalusi, et kulusid võimalikult palju kokku hoida.

Riskivaba investeerimist ei ole. Kuigi Bogle on pika investorikarjääri jooksul püüdnud leida aktsiaid, mille tootlus on suur ning mis näivad riskivabad, pole tal õnnestunud midagi sellist leida. Iga aktsiaga käib kaasas risk ning seda peaks iga investor ka teadvustama.

Ära ole ajaloos kinni. Investeerimismustrid, mis võisid töötada aastate eest, ei pruugi täna üldse töötada. Majanduslanguse järgsed perioodid pole kunagi samad ning paljud meist eksivad ses osas.

Siil on kavalam kui rebane. Bogle ütleb, et finantsinstitutsioone võib võrrelda rebastega, kes võtavad lihtsate nõuannete ning teenuste eest meeletult raha. Samas on hoopis mõistlikum Bogle’i meelest investeerida indeksfondidesse, mida ta võrdleb siiliga, kes liigub küll aeglaselt, ent kindlalt.

Investeerimise põhisaladus on, et saladust pole. Bogle rõhutab, et kuigi investeerimisel jagatakse pidevalt soovitusi, on vajalik meeles pidada, et edu valemit pole siiski olemas. Bogle’i meelest on kõige õigem investeerida indeksifondidesse, et katta kogu sektor.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. July 2017, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing