Liina Laks • 17 juuli 2017

Euroopa börsid: London plussis, Frankfurt punases

Mitme ravimitootja aktsiad liikusid täna langusesse. Pildil Prantsusmaa kontserni Sanofi kontor.  Foto: Reuters/Scanpix

Börsinädal algas Euroopas kahetiste signaalidega: toorainete hinnatõus tõstis Londoni börsiindeksit, samal ajal kui Saksa investorid end Euroopa keskpanga otsuste ootuses tagasi hoiavad.

Londoni börsiindeks tõusis täna ennelõunal ligi 0,4 protsenti. Seda toetasid eelkõige kaevandusettevõtete aktsiad: tõusid nii Frensillo, Glencore'i kui ka Rio Tinto paberid, sest väärismetallide hinnad olid tõusul. Enim kallines täna vask – 1,02 protsenti. Viimast toetab maailmamajanduse konjunktuur ning suurenenud nõudlus vase kui tehnoloogiasektori ühe komponendi järele.

Londoni börsiindeksit tõstsid ka naftatootjate aktsiad, sest peale pikemat langust oli nafta hind taas kosumas: ennelõunal oli WTI toornafta barreli hind kallinenud 0,37 protsenti 46,71 dollarile, Brenti toornafta barrel kallines aga 0,39 protsenti 49,10 protsendile – neid arenguid toetas Hiina kasvav nõudlus.

Stoxx 600 kosus 0,13 protsenti ja jõudis 387 punktile. Alates aasta algusest on indeks tõusnud 7 protsenti.

Mandri-Euroopa aktsiad liikusid tagasihoidlikumalt. Saksamaal kukkus Dax 0,25 protsenti, mida kohaliku meedia analüütikud põhjendasid investorite ettevaatlikkusega. Neljapäeval peetakse Euroopa Keskpanga kohtumine ning peale Mario Draghi viimaste nädalate väljaütlemisi, kus ta andis mõista, et majandus vajab normaliseerumist, ootavad Saksamaa investorid pingsalt signaale, enne kui suuri panuseid tegema hakkavad. Saksa börsi tõusjaks oli Thyssenkrupp, kuid miinust vedasid ravimitootja Merck 1,2 ning Vonovia 0,97 protsendipunktiga.

Punases oli ka Hispaania börsiindeks Ibex: 0,09 protsendiga vedas börsi miinusesse pangandussektor. Seevastu Prantsusmaal näitas CAC pisukest 0,02protsendist tõusu. Suurimaks tõusjaks oli seal autotootja Renault 2,11 protsendiga. Languses olid nii Airbus kui ka Prantsusmaa ravimihiid Sanofi.

Hetkel kuum