Artur Erik Lindmaa • 27. juuli 2017 kell 8:45

Ravimifirma aktsia kukkus kolinal

AstraZeneca  Foto: Bloomberg

Inglismaa ravimifirma AstraZeneca aktsia hind kukkus pärast Londoni börsi avamist 16%, kuna ettevõte teatas tagasilöögist kopsuvähi ravimi katsetel, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg

Ravim Imfinzi ei suutnud peatada vähirakkude levikut kopsus paremini kui näiteks klassikaline kemoteraapia. Analüütikute hinnangul pidi ravim 2022. aastaks ettevõttele sisse tooma 7 miljardit eurot. Ravimi läbikukkumine kliinilistel katsetel on suur tagasilöök ettevõtte tegevjuhile ja tema ambitsioonidele.

Bloombergi teatel paneb ravimi ebaõnnestumine küsimärgi alla praeguse tegevjuhi kasvustrateegia ja seab ohtu ravimifirma iseseisvuse, kuna uuele ravimile on tehtud suured panused. Näiteks lükkas tegevjuht 2014. aastal tagasi Pfizeri 117 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumise ja seadis selle asemel sihi, et Imfinzi müük tõstaks 2023. aastaks ettevõtte tulu kuni 45 miljardi dollarini.

Samuti tekkis ravimifirmal probleeme südameravimi Brilintaga, mis pidi 2023. aastaks teenima ettevõttele 3,5 miljardit dollarit. Ravim põrus eelmisel aastal kahel katsel.

Hetkel kuum