Kõige enam raha kaotanud miljardärid

Dollarid.  Foto: Reuters/Scanpix
Liina Laks • 4. august 2017 kell 11:30

Kuigi aktsiaturud on alates aasta algusest rallinud ning kõik kohad on täis uudiseid sellest, kuidas justkui absoluutselt kõik investorid ükskõik millega rikkaks saavad, on ka maailma rikkaimate seas ebaõnnestumisi.

Bloombergi miljardäride indeksist selgub, et sel aastal on mitu maailma ülirikast hulga raha kaotanud. Kõige suurema kaotuse on sel aastal pidanud läbi elama USA energiatööstur Harold Hamm, kel pudenes portfellist 5,45 miljardit dollarit ning tema varandus sulas „vaid“ 9,55 miljardile dollarile.

Talle järgneb Jaapani jaekaubandusettevõtja, Fast Retailingu omanik Tadashi Yanai 2,5 miljardi dollari suuruse kaotusega. Tema varandust hindab Bloomberg praegu 16 miljardile dollarile. Kahe miljardi võrra on kahanenud ka Venemaa energiaärimehe Leonid Mikhelsoni vara – 15,2 miljardile – ning USA jaekaubandushiiu omaniku Bruce Halle vara – 4,22 miljardile dollarile. Esimene on tuntud gaasifirma Novatek juhina, teist teatakse Discount Tire loojana. Talle järgneb staarinvestor Carl Ichan, kes kaotas tänavu ligi 1,9 miljardit ning tema vara hulk kahanes 18,7 miljardile dollarile. Suuremate kaotajate profiilis ongi sagedasti just energiatööstuse või jaekaubandusega seotud märge.

Eestile tuntumatest äriinimestest kaotas raha veel ka Venemaa oligarh Gennadi Timtšenko – 1,85 miljardit dollarit. Tema varandust hinnatakse praegu 9,62 miljardile dollarile. Ka saudide kuningliku perekonna liige ja investor Al-Waleed al Saudil sulas raha näppude vahel – tema varandus kahanes miljardi dollari võrra, 18,7 miljardile.

Kuid edulood ka: enim kasvatasid oma vara Facebooki looja Mark Zuckerberg (+21,8 miljardit, kokku 71,7 miljardile), Hiina kinnisvaraärimees, Evergrande Real Estate Groupi looja Hui Ka Yan (+19,5 miljardit, kokku 26,9 miljardile), Amazoni juht Jeff Bezos (+19,2 miljardit, kokku 84,6 miljardile), Prantsusmaa luksuskontserni LVMH asutaja Bernard Arnault (+15,2 miljardit, kokku 54,4 miljardile) ning Mehhiko ärimagnaat ja investor Carlos Slim (+15,1 miljardit, kokku 65 miljardile dollarile).

Kokku on Bloombergi andmetel viiesajast maailma ülirikkast raha kaotanud 60 miljardäri. Ülejäänutest on enamik suutnud oma vara kasvatada.

Hetkel kuum