Mait Kraun • 4. august 2017 kell 17:45

Tööraport kergitas dollarit, kuld kukub

Foto: EPA

Kulla hind hakkas täna langema ja dollar tugevnema, sest USA tööturu raport oli oodatust parem, kirjutab MarketWatch.

Andmed viisid USA Dow Jonesi indeksi uue rekordini ning aitasid dollaril tugevneda, mis vähendas nõudlust kulla järele. Tööturu olukorra jätkub paranemine võib suurendada ka tõenäosust, et Föderaalreserv otsustab intresse tõsta pigem varem kui hiljem.

Kulla detsembrikuu futuuride hind on täna langenud 0,93 protsenti, 1262 dollarini untsist. Enne raportit olu kuld tõusmas. Teisipäeval jõudis kollane metall 1279 dollarini untsist, mis on kõrgeim tase alates 8. juunist. Nädala lõikes on kuld odavnenud aga 0,5 protsenti.

ICE dollariindeks on täna tõusnud 0,88 protsenti, mis on kullale survestavalt mõjunud. Kui dollar tugevneb, siis kuld muutub teiste valuutade kasutajate jaoks kallimaks, mis omakorda vähendab selle nõudlust.

Nii valuuta- kui kullaturgu mõjutab ka intressimäärade poliitika – kõrgemad intressid toetavad dollarit, aga vähendavad samal ajal ka kulla atraktiivsust, sest viimane ei maksa dividende ega intresse.

USAs loodi juulis kokku 209 000 uut töötkohta, ökonomistid prognoosisid, et töökohti luuakse kokku 175 000. Viimase kahe kuu jooksul on USAs loodud peaaegu 450 000 töökohta, mis on viinud töötuse määra 16 aasta madalaima tasemeni (4,3protsendini).

Hetkel kuum