Artur Erik Lindmaa • 8. august 2017 kell 11:15

Hiinlased suurendavad investeeringuid välisriikidesse

Hiina lipp  Foto: epa

Linklaters LLP aruande järgi kulutavad Hiina ettevõtted järgmisel kümnendil 1,5 triljonit dollarit, et osta ettevõtteid ning investeerida ülemereriikides, isegi kui regulaatorid peaksid tõkestama tehinguid nii kodus kui ka võõrsil, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Valitsuse poliitika julgustab Hiina ettevõtete investeerimist töötlevasse tööstusse, eriti kõrgtehnoloogiasse, mida toetab rahvusvahelise kaubanduse suurenemine, leidis ostu- ja liitumistehingutele spetsialiseeruv advokaadibüroo oma uuringus. Uuringu järgi on hiinlased kulutanud ligi 880 miljardit dollarit varadele välisriikides eelmise kümnendi jooksul.

Hiina ülevõtjate edu oleneb nende võimekusest veenda välisriike, kes arvavad, et Hiina investeeringud kujutavad ohtu sisejulgeolekule ja investeeringute taga võib olla sisehuvi. Uuringu andmetel ebaõnnestus just tänu sellele viimase kümnendi jooksul 75 miljardi dollari eest tehinguid, kirjutab Bloomberg.

Regulaatorid on tavaliselt blokeerinud Hiina ülevõtmispakkumisi sektorites, mis on kriitilised riikide majandustele ja turvalisusele, nagu infrastruktuur ja tehnoloogia. Näiteks tõkestasid Ameerika Ühendriigid Saksa pooljuhtseadmete tootja Aixtron SE tehingu hiinlastega.

Hetkel kuum