Mait Kraun • 10. august 2017 kell 16:33

Tuumasõja võimalus hirmutab investoreid

Tuumasõja oht on kasvanud.  Foto: EPA

Wall Streeti hirmu- ja volatiilsusmõõdik tõusis täna kolmandiku võrra ning jõudis kõrgeima tasemeni alates maist, sest Põhja-Koreaga seotud geopoliitilised pinged kasvavad, kirjutab MarketWatch.

Chicago börsi volatiilsusindeks (VIX) on täna tõusnud 33 protsenti, 14,75 punktini. Vahepeal jõudis indeks ka 15,36 punktini. See on jätkuvalt ajaloolisest keskmisest madalam (20), aga viimaste kuudega võrreldes on järsk tõus märkimisväärne.

Tänane volatiilsuse kasv viis indeksi kõrgeima tasemeni alates 17. maist, mil see jõudis 15,59 punktini. Tollel päeval tõusis volatiilsusindeks lausa 46 protsenti.

USA aktsiaturud, mis liiguvad volatiilsusindeksiga reeglina vastassuunaliselt, hakkasid täna odavnema. Dow Jones on täna langenud 0,65 protsenti ja Standard & Poor’s 500 indeks on kukkunud 1,1 protsenti. Kõige enam odavnes aga tehnoloogiafirmasid koondav Nasdaq Composite indeks – kokku 1,7 protsenti.

Aktsiaturgude languse päästikuks peetakse geopoliitiliste pingete teravnemist. Põhja-Korea sõjaväe juht ütles, et USA presidendi Donald Trumpiga ei ole võimalik normaalset dialoogi pidada ning tema puhul „töötab ainult absoluutne jõud“, selgub kohaliku riigimeedia andmetest. Põhja-Korea tutvustas ka detailseid plaane, kuidas nad Ühendriikide käes oleva Guami saare sõjaväebaasile raketirünnaku korraldaks.

Wall Streeti analüütikute hinnangul on pingete teravnemine tõstnud ka tuumasõja ohtu.

 

Hetkel kuum