Artur Erik Lindmaa • 10. august 2017 kell 9:30

Ühendkuningriigi tööstus rauges

Big Ben Londonis  Foto: Scanpix/Reuters

Ühendkuningriigi teise kvartali majandustulemustele lisas pettumust stagnatsioon tööstuses ning kaubandusdefitsiidi suurenemine, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Tööstustoodang tõusis juunis 0,5%, mis ületas majandusteadlaste prognoosi. Kasv oli tingitud suurenenud naftatoodangust.

Töötleva tööstuse numbrid jäid muutumata tänu autotööstuse toodangu 6,7% langusele. Ehitussektori toodang langes üllatavalt 0,1% ja kaubandusdefitsiit tõusis 9 kuu kõrgeimale tasemele ehk 4,6 miljardi naelani tänu vähenenud ekspordile ning suurenenud impordile.

Bloombergi sõnul aitas negatiivseid kodumaised tulemusi osaliselt kompenseerida suurenenud nõudlus ülemeremaadel. Inflatsioon on kuningriigis kasvanud oodatust kiiremini, millele pole palkade kasv järele jõudnud.

Teise kvartalis langes tööstustoodang 0,4%, ehitustoodang 1,3% oodatud 0,9% asemel, vähendades sisemajanduse koguprodukti 0,01%. Teises kvartalis oli Ühendkuningriigi majanduskasv ainult 0,3%, mis oli poole väiksem võrreldes ELi keskmisega ning tänu millele jättis Inglismaa keskpank intressimäärad samaks.

Hetkel kuum