MarketWatch: mida teha aktsiatega Põhja-Korea ja Ameerika sõja korral?

Leopard 2 tankid  Foto: EPA

Kolumnisti Mark Hulberti sõnul on sõja korral vaja tähtsamate asjade pärast muretseda kui aktsiaportfell. See on aga Hulberti sõnul "okei", sest ootamine on geopoliitilise kriisi korral parim investeerimisstrateegia.

Sellised kriisid nagu praegu Põhja-Koreaga panevad osa investoreid paaniliselt oma aktsiad müüma ning paanikas müümine pole kunagi hea idee, kirjutab Hulbert. Kolumnisti sõnul ei sümboliseeri hindade langus ainult aktsiate ostmisvõimalust, vaid ka midagi enamat.

Ned Davis Research Group uuris aktsiaturge viimase sajandi geopoliitiliste kriiside ajal ja leidis, et aktsiad ainuüksi ei taastu kriisidest, vaid püstitavad tavaliselt kuus kuud pärast kriisi uusi rekordeid.

Ned Davis Research Group uuris aktsiaturgude reaktsioone 51 erinevale geopoliitilisele kriisile ajavahemikus 1900–2014. Uuring sisaldas sündmusi nagu Pearl Harbori pommitamine ja JFK tapmine.

Uuring leidis, et pärast suuremaid geopoliitilisi kriise on Dow Jones Industrial Average Indeks keskmiselt muutunud järgnevalt

30 päeva pärast kriisi on Dow Jones 3% kriisieelsest tasemest madalamal.kolm kuud hiljem on Down Jones 2% kriisieelsest tasemest madalamal. kuus kuud pärast kriisi on Dow Jones 2% kriisieelsest tasemest kõrgemal.12 kuud pärast kriisi on Dow Jones 6% kriisieelsest tasemest kõrgemal.

Näiteks on hea näide 11. septembri kaskikstornide terrorirünnak. Turud langesid pärast rünnakut viis päeva järjest ning Dow Jonesi indeks kukkus 17,5 protsenti. Novembri alguseks, vähem kui kaks kuud pärast rünnakut oli Dow Jonesi indeks aga kerkinud kõrgemale tasemele kui enne kriisi.

Dow Jones küll ei taastunud päris kõigil analüüsitud puhkudel nii kiiresti, kuid kriisijärgse paanika põhjustatud madalseisuga võrreldes tõusis Dow Jones siiski märgatavalt.

Hulberti sõnul võib tunduda sündusetu oma aktsiaportfelli pärast globaalsete kriiside ajal mitte muretseda, kuid kui sõjaline konflikt peaks eskaleeruma Põhja-Korea ja Ameerika vahel, siis paanikas muudatuste tegemine oma portfoolios ei aita investoreid ega ka mitte kuidagi ka sõja osapooli.

Hetkel kuum