Pille Ivask • 14. august 2017 kell 16:44

Bernstein: Google maksab Apple’ile miljardeid

Apple  Foto: epa

Uuringufirma Bernsteini värskes raportis seisab, et Google maksab sel aastal Apple’ile kuni 3 miljardit dollarit, et see saaks jääda iPhone’ides ja iPadides vaikimisi otsingubrauseriks.

Sealjuures on Bernsteini andmeil Google’i tehtavad ülekanded Apple’ile aastate lõikes suurenenud: kolm aastat tagasi maksis otsingugigant Apple’ile miljardi. See tähendab omakorda, et Google’i makstavad litsentsitasud moodustavad üsnagi suure osa Apple’i saadavast teenuseäri tulust.

“Arvestades, et Google’i makstav summa on Apple’i jaoks sisuliselt puhas kasum, prognoosime me, et Apple’i selle aasta kogukasumist 5% on just Google’ilt saadud raha,” märkis Bernsteini analüütik A.M. Sacconaghi Jr, vahendab CNBC.

Analüütik lisas sealjuures, et seesugusel maksel on nii Google’i kui ka Apple’i puhul plusse ja miinuseid. Ta märkis, et Google võib mõne aja pärast otsustada, et ei maksa Apple’ile enam tasu. Seda muidugi juhul, kui Google on veendunud, et Apple’i kasutajate potentsiaalne kaotus ei tee ettevõtte ärimudelile kurja ning konkurenti samuti paistmas pole. Samas moodustab Apple’i seadmetest tulenev käive poole Google’i mobiiliotsingutelt saadavast käibest. Viimasel juhul on tegu nii Apple’ile kui Google’ile kasuliku olukorraga.

Bernstein on andnud Apple’i aktsiale ostusoovituse ja märkinud hinnasihiks 175 dollarit. Praegu maksab Apple’i aktsia 159 dollarit.

Hetkel kuum