Artur Erik Lindmaa • 17. august 2017 kell 11:16

Vestase aktsia langes tulemuste peale

Tuulepark  Foto: Scanpix/Reuters

Taani ettevõtte Vestas Wind Systems A/Si aktsia langes 7,39% oodatust halvemate teise kvartali tulemuste peale. Taani ettevõtte teatas, et kavatseb 600 miljoni euro eest aktsiad tagasi osta, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Teise kvartali käive ja kasum oli maailma suurimal tuuleturbiinitootjal oodatust väiksem pärast katserajatiste mahakandmist.

Maksu- ja intressieelne kasum oli teises kvartalis 279 miljonit eurot, jäädes alla Bloombergi analüütikute mediaanprognoosile, mis oli 330 miljonit eurot. Puhaskasum langes 33% ehk 186 miljoni euroni ka jäi analüütikute eeldatule alla 50 miljoni euroga. Käive langes 2,2 miljardi euroni ehk 14%.

Ettevõtte finantsjuhi sõnul on võrdlus eelmise aasta tulemustega karm, kuna eelmise aasta teine kvartal oli erandlik tänu tavalisest suuremale aktiivsusele.

Tuuleturbiinide tootja jättis aasta lõpuks tuluprognoosi samaks, kuna sai suure koguse tellimusi Ameerikast. Ettevõte võitis kuus hanget Ameerika Ühendriikides ja Argentinas perioodil aprill kuni juuni. Hangete kogumaht on 802 megavatti. Samuti võitis Taani turbiinide tootja kolm hanget Hiinas, mis välisettevõtetel on tavaliselt raske läbi lüüa.

Tegevjuht Anders Runevadi juhtimisel on ettevõtte tulus olnud ligi neli aastat tänu kulude vähendamise programmile, tehaste sulgemisele ning töökohtade kärpimisele. Hiljuti edastas Ameerikas Vestas General Electricu tuuleenergia turuosa, kasvades 2016. aastal 45%.

Positiivne väljavaade

Vestas jäi kindaks tuuleenergiasektori positiivsele väljavaatele tulevikus, isegi pärast Ameerika Ühendriikide taandumist Pariisi kliimaleppest ning Trumpi lubadust jääda kindlaks fossiilkütustele energiapoliitikas. Ameerikas kasvasid tellimused 68% ning tegevjuhi sõnul tuli lõviosa tellimustest USAst.

Ettevõtte tellimuste arv suurenes 49% võrreldes eelmise aastaga ehk 2,67 gigavatini.

Aktsiate tagasiotsmise programm jätkub kuni aasta lõpuni.

Hetkel kuum