• Jaga lugu:

  PRFoodsil põnevad ajad

  PRFoodsi esimene poolaasta oli väga huvitav, leiab juhtkond poole aasta vahearuandes. "Ühelt poolt olime vastakuti jätkuva ajalooliselt kõrgete toorkala hindadega, mis mõjutas meie kasumlikkust. Teiselt poolt muutsime fundamentaalselt oma äri."

  Põhjalikult muutis PRFoods äri, kui lisas oma gruppi John Ross Jr. (JRJ) ja Coln Valley Smokery Ltd. (CVS). Samuti teatas PRFoods Trio Trading (Trio) omandamisest Soomes, tehingu peab kinnitama aktsionäride erakorraline koosolek 28. augustil.
  Konsolideeritud pro forma käive peaks sel aastal juhatuse hinnangul ületama 100 miljoni euro piiri. "PRFoods võib deklareerida, et on saavutanud olulise teetähise oma strateegias, et arendada ettevõttest rahvusvaheline bränditud premium kalatoodete valmistaja. JRJ ja CVS on ennast tõestanud kui juhtivad rahvusvahelised Šoti lõhetoodete valmistajad, mis on saavutanud kõrge tunnustuse nii kodu- kui välisturgudel. JRJ kannab ihaldatud ning eksklusiivset Kuningliku Garantii märki ja pärjati eelmisel aastal Suurbritannia olulisema kaubandusauhinnaga Queen’s Award ekspordi eest," märgib juhatus pressiteate vahendusel.
  19. juulil kiitsid PRFoods aktsionärid 85% JRJ ja CVS aktsiate omandamise heaks. JRJ ja CVS majandusaasta lõppes 30. juunil. Majandusaasta 2016-2017 konsolideeritud auditeerimata käive oli 19,7 miljonit eurot, korrigeeritud EBITDA 2,4 miljonit eurot, puhaskasum 1,3 miljonit eurot ja netovõlg 0,8 miljonit eurot.
  "Omandatud ettevõtted mitte ainult ei tugevda meie brändiportfelli, vaid peaksid oluliselt parandama edaspidi kasumlikkust. Trio omandamine aitab konsolideerida ja muuta kasumlikumaks meie senist koduturgu Soomet ning võimaldab täiendavat tootmisvõimsust ekspordi kasvuks. Eeldame, et grupi CAPEX väheneb, võttes arvesse meie viie tootmisplatvormi omavahelisi sünergiaid," kommenteeris juhatuse liige Indrek Kasela.
  PRFoodsi käive kasvas teises kvartalis 33,9% ja jõudis 13,1 miljoni euro tasemele. Ettevõte suutis 19,7% võrra parandada brutomarginaali võrreldes 2016. aasta sama perioodiga tasemele 7,5% (2kv 2016: 6,3%).
  EBITDA äritegevusest paranes 200 000 euro võrra aasta baasil ning oli -0,1 miljonit (2kv 2016: -0,3 miljonit), ilma ühekordsete kuludeta, mis olid seotud tehingutega, oli EBITDA kasv 400 000 eurot.
  Teise kvartali puhaskahjum oli 0,1 miljonit eurot võrreldes 0,04 miljoni euroga aastal 2016. Ilma ühekordsete kuludeta kasvas kasum 100 000 eurot võrreldes 2016. aasta teise kvartaliga.
  "Kuigi oleme mõõdukalt rahul tulemuste paranemisega, usume, et meil on ruumi parandada oluliselt oma tulemuslikkust teisel poolaastal, kuna tooraine hinnad hakkasid langema alles teise kvartali lõpus ja müügihinnad tõusid mais," selgitas Kasela. Tema sõnul mõjutas teise kvartali jahe ilm negatiivselt PRFoodsi kalakasvatuse juurdekasvu ja sellega seoses ka kasumit ning biomassi ümberhindluse tulem oli 400 000 eurot teises kvartalis võrreldes 900 000 euroga eelmise aasta sama ajaga. Biomassi juurdekasv juulis oli juba 400 tonni tänu soojemale ilmale.
  Grupi konsolideeritud EBITDA oli 340 000 eurot võrreldes 660 000 euroga eelmise aasta sama ajaga, valdavalt mõjutas seda biomassi madalam kasum. Ilma ühekordsete kuludeta oli teise kvartali EBITDA 540 000 eurot, mis on 100 000 eurot vähem võrreldes aastataguse perioodiga.
  Väga kõrged tooraine hinnad mõjutasid PRFoodsi tegevust esimesel poolaastal, kuid lõhe hinna kiire langus peaks toetama teise poolaasta kasumlikkust, märgib Kasela juhatuse nimel. "Vikerforelli hinnad on püsinud stabiilselt kõrged, mis ühelt poolt toetab meie kalakasvatuse kasumlikkust, kuid samas mõjutab äritegevust ja tootmist, kuna ligi poole vikerforellist peame ostma kolmandatelt osapooltelt," lisas ta.
  Kuue kuu tulemusi mõjutas negatiivselt kehv esimene kvartal. Esimese poolaasta käive oli 23,6 miljonit eurot, kasvades 18,2% aasta baasil. Brutomarginaal oli 6,4% võrreldes 8,0% aasta tagasi.
  Biomassi ümberhindluse mõju oli 200 000 eurot võrreldes 500 000 euroga aasta tagasi, äritegevuse EBITDA oli -0,4 miljonit eurot (6 kuud 2016: -0,03 miljonit eurot).
  Kalavarude maht tonnides oli esimese poolaasta lõpus 1414 tonni, aastane muutus 15,3% ehk 188 tonni. Rahalises vääringus on kalavarude maht 8,25 miljonit eurot, kasv 2,47 miljonit eurot võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ehk 42,6%.
  Konsolideeritud EBITDA oli -220 000 eurot võrreldes 440 000 euroga aasta tagasi. Ilma ühekordsete kuludeta oli konsolideeritud EBIDTA -10 000 eurot.
  Puhaskahjum oli esimesel poolaastal miljon eurot (võrreldes 0,4 miljoni euroga aasta tagasi). Ilma ühekordsete kuludeta oli puhaskahjum 0,8 miljonit eurot, vähenedes 0,3 miljoni euro võrra võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.
   
  "Eeldasime, et kasumlikkus paraneb kiiremini, kuid kaks põhifaktorit, milleks olid kõrgel püsinud tooraine hind lõppmüügihindade tõstmine, toimusid aeglasemas tempos," märkis Kasela.
  Tema sõnul on positiivne, et PRFoods on suutnud märkimisväärselt vähendada tegevuskulusid. "Tegevuskulude osakaal käibest oli teises kvartalis 9,5% võrreldes 12,7% eelmise aasta samal perioodil. Esimese poolaasta baasil oli tegevuskulude osakaal 10,2% võrreldes 11,6% eelmise aasta esimesel poolaastal. 
  PRFoodsi bilanss on jätkuvalt tugev. Netovõlgnevus on miljon eurot võrreldes 1,4 miljoni euroga mulluse sama ajaga. Juulis lisandusid laenud seoses ettevõtete omandamisega, mida kirjeldatakse täpsemalt 3. kvartali aruandes. Netovõlgnevuse suhe EBITDAsse oli 1,6 ja käibekapitali tase on 11,5 miljonit eurot. Netovõlgnevuse suurenemine on tingitud kalakasvatuse mahu ja kalasööda arvelt.
  Ettevõtte selgitusel oli toorkala hind esimeses kvartalis erakordselt kõrge võrreldes ajalooliste hindadega, mõjutades nii nõudlust kui kasumlikkust. Erakordne oli, et vikerforelli hind oli kõrgem kui lõhel ja arvestades, et vikerforell oli siiani PRFoodsi põhitooraine, muutis see esimese kvartali erakordselt keeruliseks. "Ennustame, et teisel poolaastal hakkab toorkala hind langema, mis on hea uudis nii tootjatele kui klientidele," nentis Kasela.
  PRFoods on lõpetanud kaubamärkide uuendamise protsessi ning läheb sel sügisel üle uuendatud brändile.
  PRFoods eeldab selleks aastaks pro forma käibeks üle 100 miljoni euro ning normaliseeritud ning konsolideeritud EBITDA taset 6 miljonit eurot.
  2. kvartal 2017 vs 2. kvartal 2016:
  Auditeerimata konsolideeritud käive 13,1 miljonit eurot, kasv 33,9% ehk 3,3 miljonit eurot.Brutomarginaal 7,5%, kasv 1,2 protsendipunkti ehk 19,7%.Bioloogiliste varade ümberhindluse positiivne mõju 0,4 miljonit eurot (2. kvartal 2016: positiivne mõju 0,9 miljonit eurot).EBITDA äritegevusest -0,1 miljonit eurot, kasv 0,2 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta EBITDA 0,1 miljonit eurot, kasv 0,4 miljonit eurot).EBITDA 0,3 miljonit eurot, kasv 0,2 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta EBITDA 0,5 miljonit eurot, kasv 0,4 miljonit eurot).Ärikasum 0,03 miljonit eurot, kahanemine 0,3 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta ärikasum 0,2 miljonit eurot, kahanemine 0,1 miljonit eurot).Puhaskahjum 0,1 miljonit eurot, -0,2 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta puhaskasum 0,1 miljonit eurot, kasv 0,04 miljonit eurot).
  6 kuud 2017 vs 6 kuud 2016:
  Auditeerimata konsolideeritud käive 23,6 miljonit eurot, kasv 18,2% ehk 3,6 miljonit eurot.Brutomarginaal 6,4%, vähenemine 1,6 protsendipunkti.Bioloogiliste varade ümberhindluse positiivne mõju 0,2 miljonit eurot (6 kuud 2016: positiivne mõju 0,5 miljonit eurot).EBITDA äritegevusest 0,4 miljonit eurot, halvenemine 0,3 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta EBITDA 0,2 miljonit eurot, kahanemine 0,1 miljonit eurot).EBITDA 0,2 miljonit eurot, kahanemine 0,7 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta EBITDA 0,01 miljonit eurot, kahanemine 0,5 miljonit eurot).Ärikahjum 0,8 miljonit eurot, halvenemine 0,7 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta ärikahjum 0,6 miljonit eurot, halvenemine 0,5 miljonit eurot).Puhaskahjum 1,0 miljonit eurot, halvenemine 0,5 miljonit eurot (ilma 2017. aasta ühekordse kulu mõjuta puhaskahjum 0,8 miljonit eurot, halvenemine 0,3 miljonit eurot).
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Ekspress Grupp pikendas finantsjuhi volitusi
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Ekspress Grupi nõukogu otsusega pikendati juhatuse liikme ning finantsjuhi Signe Kukini volitusi kuni 2024. aasta lõpuni, teatas ettevõte börsile.
Circle K Eesti peadirektor Kai Realo läheb Ragn-Sellsi juhtima Kai Realo intervjuus: otsus küpses kaua, palgas ei kaota
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
16 aastat Statoilis ja Circle K-s töötanud ning neist viimased üheksa aastat ettevõtte juhatuse liikme ja peadirektori ülesandeid täitnud Kai Realo lahkub augustis ametist. Realo liigub edasi Ragn-Sells Eestisse, kus alustab tööd juhatuse esimehena.
7 asja, mida tuleks oma CVs kohe muuta
Kui tihti kuuldakse soovitusi, mida tasub lisada oma CVsse, siis harva mainitakse, mis tasub välja jätta, vahendab CNBC.
Kui tihti kuuldakse soovitusi, mida tasub lisada oma CVsse, siis harva mainitakse, mis tasub välja jätta, vahendab CNBC.