Äripäev • 21. august 2017 kell 11:00

Kuidas raamatupidamisreeglid aktsiaid mõjutavad

Facebook on üks ettevõtetest, mis asus uusi raamatupidamisreegleid järgima.  Foto: Scanpix

Hea uudis investoritele, kes on mures USA börsiettevõtete kõrge hinnataseme pärast: majandusaruannetes trikitatakse aina vähem.

Kes on sattunud USA börsifirmade majandustulemusi vaatama, teab, et sageli on tulemuste juures märge "GAAP" või "non-GAAP". Kuigi sisuliselt on tegu raamatupidamisliku erinevusega, võib sel aktsia käekäigule oluline mõju olla.

GAAPi lühendi taga peitub "Generally Accepted Accounting Principles" ehk üldtunnustatud raamatupidamisreeglid. Kui ettevõtted esitavad oma tulemused non-GAAP järgi, siis võivad nad oma numbrites hulga loomingulisemad olla. Näiteks ei pea sel juhul märkima erakorralisi kulusid-tulusid, näiteks koondamistega seotud kulutusi, nii et kasum tundub paberil suurem kui ta tegelikult on. Reutersi andmetel ongi investorite jaoks suureks murekohaks asjaolu, et kuigi numbrid on avalikud, siis juhul kui need on esitatud non-GAAPi järgi, siis ega investor tea, palju ettevõte ja tema aktsia tegelikult väärt on.

Reutersi andmetel võivad kahe erineva raamatupidamissüsteemi kasutamisest tingitud tulemused erineda ligi kolmandiku võrra. Hea uudis on, et vähemalt S&P500 indeksisse kuuluvad ettevõtted on aina enam võtmas kasutusele GAAP-süsteemi ja näitavad tulemusi ausamalt. "Mida lähemal on raporteeritud tulemused GAAPile, seda kindlam ma oleks selles, et investorid saavad [ettevõtte kohta] õiglase hinnangu," selgitas BMO Privaatpanganduse Chicago esindaja Reutersile.

Et olukord muutub investorite jaoks läbipaistvamaks, näitab Reutersi arvutus. Kui kontserni non-GAAP ja GAAP majandustulemuste vahe oli veel kaks aastat tagasi 33 protsenti, siis mullu vähenes see 22 ja tänavu eeldatavasti 10 protsendi peale. Selle taga on näha USA turujärelevalveametnike (SEC) tegevust, kes saatsid möödunud aastal paljudele suurkorporatsioonidele kirja, milles panid nende raamatupidamise põhimõtted kahtluse alla. Ametnikud hoiatasid kontserne, et need ei avaldaks eksitavat infot ning ei eksitaks investoreid ka sellega, et avaldasid non-GAAP tulemused kas suurema fondi või kaalukama rõhuasetusega.

Hetkel kuum