Indrek Mäe • 31. august 2017 kell 8:30

„Brexit pole põhjus intressimäärade madal hoidmiseks“

Big Ben Londonis  Foto: Scanpix/Reuters

Inglismaa Keskpanga üks teisitimõtlejatest, Micheal Saundersi sõnul ei ole Brexitist tulenevad riskid piisavaks põhjuseks, et baasintressimäärasid rekordmadalal hoida.

Saundersi hinnangul vähendaks Brexit tarbijate kindlustunnet, sissrändava tööjõu hulka ning üldist tööjõu pakkumist ja nõrgeneks ka nael. Sellegipoolest pole tema sõnul selge, millise rahapoliitikaga sellistele ilmingutele tuleks reageerida, vahendab Bloomberg.

Praegu tuleks Saunderi hinnangul tegeleda inflatsioonimääraga, mis pole hetkel vastavuses seatud eesmärkidega. Samuti on probleemiks, et riigis ei kasutata ära kogu tootmispotentsiaali. „See kõik on juba üle minu taluvuspiiri, sellepärast hääletasin ka intressimäärade tõstmise poolt,“ ütles Saunders Cardiffis.

„Loomulikult peame valmis olema ka siis reageerima, kui Brexitist tulenevad riskid peaksid realiseeruma,“ lisas Saunders oma kõnes. „Sellegipoolest ei pea me praegu teravalt pidurdama majandusarengut,“ märkis ta ja lisas, et tagasihoidlik intressimäärade tõus aitaks saavutada inflatsioonieesmärki.

Hetkel kuum