Ekspert: investorite psühholoogia on muutunud

13. september 2017, 15:30
Pull sümboliseerib aktsiaturgude tõusu.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170913/BORS/170919831/AR/0/AR-170919831.jpg

Investorid on 2008. aasta aktsiaturgude krahhist ja sellele järgnenud majanduskriisist üle saanud, ütles üks fondihaldur CNBC-le.

„Ma arvan, et praegu on väga huvitav jälgida, kuidas aktsiaturud ei reageeri sündmustele, mis võiks turge märkimisväärselt liigutada,“ ütles investeerimisfirma M&G fondihaldur Eric Lonergan.

„Minu isiklik arvamus on see, et ilmsiks on tulnud midagi tähendusrikast. Selleks on riskidega seotud eelistuste põhjalik muutus, mille põhjus on tegelikult 2008. aastaga seotud mälestuste tuhmumine,“ nentis ta.

Lonergan ütles, et nüüd on investorid sündmustele, mis tavaliselt tekitavad küllaltki tõsiseid liikumisi, alareageerinud. „Mida kaugemale kriis jääb, seda vähem on neid inimesi, kes räägivad järgmise kriisi peatsest tulekust. See muudab investorid riskialtimaks.“

Pärast finantskriisi langes Standard & Poor’s 500 indeks märkimisväärselt ning Chicago börsi volatiilsusindeks mitmekordistus. Suur volatiilsus võib muuta vara riskantsemaks.

„Ma arvan, et investorite psühholoogias on toimunud suur muutus. Seni on olnud eesmärk kapitali säilitamine ja madal volatiilsus. Inimesed küsivad nüüd, kuidas nad saaksid tootlust teenida,“ ütles Lonergan ja lisas, et hirmud on vähenenud.

„Probleem on praegu ka selles, et suur osa valitsuste võlakirjadest ei annagi sulle tootlust. Selleks, et tootlust saada, pead võtma riske ja leppima volatiilsusega. Ma arvan, et see ongi praegu kõige tähtsam jõud, mis turgusid liigutab.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. September 2017, 14:00

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing