Mait Kraun • 13. september 2017 kell 6:40

Miks Apple'i aktsia pärast suurüritust langema hakkas?

Apple'i logo.  Foto: Bloomberg

Apple tõi eile avalikkuse ette uue iPhone X nutitelefoni, aga õunafirma aktsiat see ei aidanud, kirjutab MarketWatch.

Eilne üritus oli paljude jaoks veidi igav, sest suur osa tooteinformatsioonist oli juba eelnevalt lekkinud. Näiteks oli juba teada, et uut iPhone’i saab juhtmeta laadida, sellel puudub kodunupp ning nimeks saab olema iPhone X.

Esialgu hakkas aktsia ürituse ajal kallinema ning rekordist jäi vahepeal puudu vaid üks dollar. Investorid hakkasid ürituse lõpupoole Apple’i aktsiat aga müüma, sest nende jaoks tuleb iPhone X veidi hilja müüki.

Vahepeal oli aktsia 1protsendiga plussis, aga päeva lõpuks langes aktsia 0,4 protsenti, 160,91 dollarini. Aasta algusega võrreldes on ettevõtte aktsia kallinenud lausa 38,9 protsenti, see on tunduvalt enam kui S&P 500 indeks, mis on tõusnud 11,5 protsenti.

Aktsia languse põhjus on selles, et iPhone X tuleb müüki alles 3. novembril ning see tähendab, et praegusesse Apple’i majandusaastasse see ei mahu. Nimelt saab õunafirma majandusaasta läbi septembri lõpus. Tavaliselt toob ettevõte kõik uued telefonid müüki septembris, mis annab firma finantstulemustele aasta lõpus positiivse tõuke. Tõsi, iPhone 8 ja iPhone 8 Plus mudelid on saadaval juba septembris, aga investorid pöörasid tähelepanu just tuttuuele iPhone X-le.

Hetkel kuum