Põhjameri on naftainvestorite seas taas hinnas

19. september 2017, 20:15
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170919/BORS/170919606/AR/0/AR-170919606.jpg

Pärast terve kümnendi kestnud langust on Põhjameri muutunud naftatootjate ja -investorite seas jälle populaarseks, kirjutab Wall Street Journal.

Sel aastal on suurettevõtted paigutanud rohkem kui 16 miljardit dollarit firmadesse, millel on varasid Põhjameres. Suurim tehing sõlmiti alles möödunud kuul, kui Prantsuse naftakompanii Total SA omandas 5 miljardi dollari eest Taani ettevõtte A.P. Moeller-Maerski Põhjamere nafta- ja gaasitootmisüksuse.

Briti-Hollandi naftakompanii Royal Dutch Shell plaanib kulutada Põhjamerele järgmiste aastate jooksul 600 miljonit kuni 1 miljard dollarit. Rahvusvaheline naftafirma BP kavatseb aga kahekordistada oma sealseid tootmismahte aastaks 2020. Eelmisel suvel teatas Norra energeetikaettevõte Statoil, et rajab järgmiste aastate jooksul puurjaamad uuele Põhjamere naftaväljale, milles peitub enam kui miljard barrelit musta kulda.

Kasvanud optimismi näitab ka tõik, et mitmed erakapitali investeerimisfondid on asunud piirkonna vananevaid varasid ja rajatisi kokku ostma.

Alles mullu teatas Briti kaubandusühendus Oil & Gas UK, et Ühendkuningriigi Põhjamere energiatööstus seisab kuristiku serval, sest madalad naftahinnad on pärssinud investeeringuid vananevatesse ja ammenduvatesse naftaväljadesse. 2000. aasta paiku toodeti piirkonnas enam-vähem sama palju naftat kui kogu Saudi Araabias, kuid mahud on sellest ajast saati langenud ligi 34%.

Tooraine hindade tasandumine ja vajalike tugiteenuste odavnemine, uued nafta- ja gaasileiukohad ning erakapitali juurdevool on tekitanud nüüd aga uue optimismilaine. Teisalt pole tulevik ka pilvitu - uusi arendusi on siiski veel vähe. Lisaks esitati konsultatsioonifirma Wood Mackenzie andmetel tänavu esimesel poolaastal rekordarv avaldusi vanade puurjaamade lammutamiseks.

 

 

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2017, 19:10

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing