Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kas Venemaale tasub investeerida?

    Foto: PantherMedia/Scanpix

    Kui järgida investeerimisnõu, et osta põhjast ja müü tipust, peaks investor vaatama riikide poole, kus majandusel praegu kõige libedamalt ei lähe. Kas lootus Venemaa majanduse paranemisele kaaluks üles võrdlemisi suured riskid?

    Et Eesti investorid taasavastavad Venemaad, kinnitab LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi: “Vene aktsiatega kauplemine on teinud korraliku restardi, see toimus 2-3 aastat tagasi. Aga sel aastal on täheldada aktsiivsuse hüpet,“ rääkis Vallikivi.
    Turg kogenud kauplejale
    Vallikivi meenutas, et nii sanktsioonid, nafta hinna kukkumine kui ka üldine majanduslangus tähendasid Vene turule suurt mõõna, mis viis ka turuosaliste lahkumiseni. „Nüüdseks on indeksid põhjadest üsna korralikult tõusnud ja uus laine kauplejaid taas Vene turu vastu huvi üles näitamas. Siiski on neid kindlasti vähem ning igaühel pigem oma strateegia, nii et suuremaid investeeringuid enam välja tuua ei saagi. Suuremaid nimesid ikka ostetakse, kuid pigem on toimunud spetsialiseerumine. Vene turul kaupleja on pigem kogenud turuosaline, kes teab, mida teeb,“ rääkis Vallikivi.
    Eestlaste seas populaarsemateks Vene aktsiateks peab Vallikivi teiste seas Lukoili, Sberbanki, Gazpromi – ja Eesti eripärana ka St Peterburgi.
    Trigon Capitali partner ja fondijuht Jelena Rozenfeld sõnas, et kuigi nende investorite jaoks on 2017 olnud siiamaani tagasihoidlikum kui kaks eelmist aastat (aasta algusest on Venemaa fond tõusnud 2%), siis ei saa olukorda kaugeltki võrrelda 2014. aastaga, mil „naftahinnad kukkusid pooleks ja rubla devalveerus“.
    Ahvatlev dividendipoliitika
    Tema hinnangul on Venemaa börsidel üks oluline areng, mis investoreid ligi meelitada võiks: nimelt on viimastel aastatel tugevalt muutunud börsiettevõtete dividendipoliitika.
    „Venemaa aktsiate atraktiivne hinnatase ja kõrge dividenditootlus pakuvad head väärtust võrreldes teiste arenevate turgudega. Keskendume jätkuvalt siseturule orienteeritud ettevõtetele, mis näitavad suurt kasumi kasvu ja suudavad ka majanduslikult rasketel aegadel kahekohalist müügitulu kasvu näidata,“ rääkis Rozenfeld.
    Venemaa börs on viimastel aastatel kehvasti esinenud: dollaris kaubeldav indeks RTXUSD pole sel aastal suutnud plussi jääda, poliitiline ebakindlus ja Euroopa Liidu sanktsioonid rõhuvad omakorda majandust.
    Nafta poole kaldu
    Meie enda rõivatootja Baltika täheldab kehvadele müügitulemustele viidates sageli Venemaa rahvaa majanduslikule nõrkust ja ostujõu halvenemist. Samal ajal on Venemaa CAPE (tsükliliselt kohandatud hinna ja kasumi suhe) maailma soodsaim. Kas investori jaoks oleks Venemaa puhul tegu sama ratsionaalse valikuga nagu on Brasiilia?
    Venemaa börsiettevõtete puhul räägitakse eelkõige naftasektorist: Rosneft, Gazprom, Lukoil. Ühe populaarseima Vene ettevõtteid koondava indeksi VanEck Vectors Russia ETF (RSX) alt leiab auväärses osakaalus ka Sberbanki ja internetihiiu Yandex väärtpabereid.
    Nafta poole pole kaldu ainult indeksid, vaid kogu Venemaa majandus, milles energiatööstus moodustab suure osakaalu. Mis tähendab, et Venemaa indeksid ja rubla hingavad viimasel ajal vägagi volatiilse nafta hinnaga üsna ühes rütmis.
    Kas reformid tulevad?
    Mis majandusnäitajaid puudutab, siis leiavad Eesti analüütikud, et idanaaber on taastumas. „Eeloleval paaril aastal ootame Venemaal majanduse nõrka taastumist (2-2,3%) ning tööstuse veetud kasv laieneb ka tarbimisse ja investeeringutesse. Koos Venemaa majanduskasvu paranemisega on Eesti kaupade eksport kasvanud sinna sel aastal juba 20%. Samuti on alates möödunud aasta viimasest kvartalist taas suurenenud Eesti residentide Venemaale suunatud otseinvesteeringute portfell,“ selgitas Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
    Hiljuti näitas usku Venemaa taastumisse ka reitinguagentuur Fitch, mis kinnitas riigi reitingu tasemele BBB-. „Viimastel aastatel mõjutavad Venemaa majandust vastastikkuses koosmõjus ELi ja lääneriikide sanktsioonid, mis kehtestati 2014, nafta madal hind ning jätkuvad majanduse struktuursed probleemid, mille lahendamiseks vajalikke reforme edasi lükatakse. Majandusreformidega tegelemiseks pakkus endine rahandusminister Aleksei Kudrin mais välja oma programmi, kuid isegi kui muudatusi hakatakse lähiaastatel ellu viima, võtab nende mõju saavutamine aega,“ ütles välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova. Ta lisas, et Venemaa makromajanduslikud näitajad on paranenud  ja tõus peatunud, kuid tavainimese ostujõud on jätkuvalt languses ning allpool vaesuspiiri oleva elanikkonna hulk kasvab.

    Sberbank of RussiaLukoilGazpromRosneftNorilsk NickelMagnitTatneftYandexMobile TeleSystemsNovatek

    Põhi oli kaks aastat tagasi
    Nafta hinna teemal leiab Mertsina, et hinnatõusu lähiaja väljavaade on viimasel ajal taas positiivsem ning Vene rubla nõrgenemine on pidurdunud. Ta prognoosib eesoleva poole aasta jooksul rubla „tagasihoidlikku“ tugevnemist, kuid aasta plaanis usub Mertsina, et rubla kurss jõuab samasse kohta, kus see täna on.
    „Suurem välisnõudlus, naftahinna tõus ja Venemaal toodetud kaupade konjunktuuri paranemine ning jätkuvalt suhteliselt nõrk rubla on Venemaa eksporti suurendanud," loetles Mertsina.
    Venemaa ekspordi langus läbis tema sõnul põhja juba kaks aastat tagasi ning selle aasta esimesel poolel kasvas eksport aastases võrdluses ligikaudu 16%. "Jooksevkonto ülejääk on küll viimastel aastatel alanenud, kuid kaubandustingimuste oodava paranemisega ja toorainete ekspordi kasvuga peaks jooksevkonto ülejääk taas suurenema,“ lausus ta.
    Järgmisel aastal - kasv
    Positiivset trendi näeb ka Jelena Rozenfeld: majanduskeskkond on tema hinnangul märgatavalt paranenud, ja seda hoolimata madalast nafta hinnast.
    „Venemaa SKP kasvas teises kvartalis 2,5%, võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, edestades 1,7% ootust. Nüüd on selge, et konsensus alahindas majandustegevuse taastumise kiirust," nentis Rozenfeld. "Näeme, et pangad on hakanud kasvuootusi uuendama. Kasvukiiruse suurenemist on näha nii tööstustoodangu tootmises kui ka jaemüügi numbrites."
    Töötuse määr on endiselt madalal 4,9% tasemel ning reaalpalgad on hakanud kasvama, jätkas Rozenfeld. "Investeeringud põhivarasse näitasid teises kvartalis 6,5% kasvu võrreldes eelmise aastaga – kasv, mida pole nähtud alates 2012. aastast,“ rääkis ta.
    Rozenfeldi prognoosi kohaselt on kahel järgmisel aastal põhitrendiks inflatsiooni langemine (viimane on tema sõnul isegi 3,3 protsendiga rekordmadalal) ning sellest tulenev rahapoliitika lõdvendamine. „Arvan, et kapitalikulukuse (cost of capital) odavnemine ja Venemaa majanduse taastumine on edaspidi peamised kasvutegurid,“ ütles fondijuht.

    Mis saab Venemaast edasi?

    Inflatsioon on Venemaal järsult alanenud (augustis 3,3%, kuid kaks aastat tagasi samal kuul 15,8%) ning seetõttu ootame Venemaa keskpangalt rahapoliitika lõdvendamise jätkumist (kui 2014 lõpus/2015 alguses oli keskpanga intressimäär 17%, siis nüüd 8,5%).

    Kuigi palga nominaalkasv on aeglustunud, on inflatsiooni kiire alanemine aidanud palka reaalarvestuses kergitada, mis toob kaasa tugevama eratarbimise. Laenuintressimäärade alanemine aitab küll kaasa Venemaa majanduskasvu taastumisele, kuid kuna seal on struktuurireforme väga keeruline teha ning majandus on jätkuvalt liialt sõltuv naftast ja gaasist, on majanduskasvu pikem väljavaade kehvem ja seotud riskidega. Viimastel aastatel on pööratud rohkem tähelepanu peamiselt vaid sõjatööstusele ja pangandusele.

    Tõnu Mertsina
    Probleemid ettevõtja jaoks
    Eesti ettevõtjate suurimad probleemid Venemaal on seotud Vene siseriiklike ehk poliitiliste otsustega - ennekõike just logistikasektoris ja toiduainetööstuses, ütles Sandra Kamilova. Eesti logistika- ning raudteefirmade jaoks on negatiivse mõjuga Venemaa otsus suunata võimalikult palju kaupu oma sadamatesse Ust-Lugas ja Primorskis. 2018. aastaks kavatseb Venemaa lõpetada naftasaaduste transiidi Läänemerel välismaa sadamate kaudu, ütles Kamilova. Ta lisas, et vaatamata sellele, et Venemaa ei soovi tunnistada Euroopa Liidu ja teiste lääneriikide sanktsioonide mõju oma majandusele, on neil siiski majandusele tuntav mõju, eriti tehnoloogia- ja finantssektoris.
    Probleemid investori jaoks
    Tõnu Mertsina hinnangul on peamised negatiivsed riskid seotud naftahinna dünaamikaga. Rahvusvahelised sanktsioonid Venemaa suhtes säilitavad geopoliitilisi pingeid ning vaen USA ja Venemaa vahel tõenäoliselt jätkub, leiab ta. Kuigi me usume, et Venemaa vastaseid sanktsioone tõenäoliselt ei karmistata, tõrjuvad need riiki tehtavaid välismaiseid otseinvesteeringuid ning halvendavad laenamist. Samas, märgib Mertsina, võivad positiivsema mõjuga olla lähenevad presidendivalimised (järgmise aasta märtsis), mis võivad kaasa tuua suuremad sotsiaalkulutused.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Cathie Woodi populaarsed ARK fondid vajuvad kiiresti: investorid lahkuvad miljardite dollaritega
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Rahandusministeerium plaanib suurendada lähetuste päevaraha
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.